Word abonnee

Uit helden

Kelderman vol in de aanval

door: Jasper Boks
17 juli 2015

Wilco Kelderman werd bij de de presentatie van LottoNL-Jumbo aangewezen als één van de beschermde renners. Door zijn valpartijen kon Kelderman de hoge verwachtingen echter niet waarmaken, maar vandaag sloeg hij toe. Kelderman ging vol in de aanval. In de Helden Tourspecial legden we hem een aantal prangende vragen voor, gesteld door prominenten uit de wielerwereld.

‘Ik ging altijd voor het klassement, maar probeerde wel elke Tour in een goede ontsnapping te zitten om een etappe te winnen. Daarom mijn vraag: met welke ambitie start je jouw eerste Tour? Ga je voor een hoge plaats in het klassement of een etappeoverwinning?’ Joop Zoetemelk, winnaar van de Tour in 1980, 22 dagen drager van het geel en winnaar van tien Touretappes.
“In eerste instantie is het de bedoeling dat ik voor het klassement ga. Als ik bergop echt goed ben, is er misschien kans om voor een ritzege te gaan. Ik ben een van die jongens die niet zo scherp in de gaten zal worden gehouden door de favorieten, dus als ik een keer een aanval plaats, heb ik meer ruimte om weg te komen dan iemand als Alberto Contador. Hem laten ze natuurlijk niet rijden. Maar het is zo moeilijk om weg te komen, zeker in de Tour. Bij een goed klassement denk ik aan de top tien, maar dat zal nog een hele klus worden. Ik wil er in de eerste week in elk geval meteen staan. Dan heb ik direct de juiste spirit te pakken.”

'Wat heb ik te verliezen'

Heb je de heilige overtuiging dat je het podium kunt halen in een van de drie grote ronden?’ Erik Breukink, de laatste Nederlandse drager van het geel in 1989, winnaar van vier Touretappes en derde in de Tour van 1990.
“Daar ga ik wel voor in mijn carrière. Het is mijn droomdoel. Net als om ooit in die gele trui te rijden. Het zou super zijn om Breukink op te volgen als Nederlandse geletruidrager. Als ik nog een paar stapjes weet te maken, moet het mogelijk zijn om voor het podium te gaan. Kijk naar Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot die vorig jaar naast Vincenzo Nibali stonden in Parijs. Als zij het kunnen, moet het voor mij ook ooit haalbaar zijn. Ik kijk zeker naar leeftijdgenoten als Nairo Quintana, Fabio Aru en Michal Kwiatkowski, jongens tegen wie ik de komende jaren zal strijden. Op dit moment zijn zij een stapje verder dan ik.
Het is moeilijk te zeggen in welke van de drie ronden ik de beste kansen heb om het podium te halen. Ik heb de Tour nog nooit gereden, maar denk dat die koers me wel moet liggen, ook omdat de bergen minder steil zijn dan in Italië of Spanje. Sommige generatiegenoten leven al zo lang in bergachtige gebieden en maken zoveel klimkilometers in een jaar; ik moet daar nog wat in groeien. Ik zit er dan ook aan te denken om in de buurt van Maastricht te gaan wonen. Een mooie omgeving en in de Ardennen kan ik vaker bergop trainen dan ik nu doe.”

‘Heb je meer spanning dan normaal, omdat het je Tour-debuut wordt?’ Wout Poels, wielrenner van Team Sky.
“Helemaal niet. Wat heb ik te verliezen? Ik vlieg er gewoon onbevangen in, heb veel moraal en als ik dat heb, gaat het meestal wel goed. Ik heb eigenlijk geen ritten in de Pyreneeën en Alpen verkend en naar het routeschema heb ik ook nog niet heel nauwkeurig gekeken. Ik ben nu alleen maar met de openingsweek bezig en heb er heel veel zin in.
Het lijkt me mooi om voor de witte trui te gaan, dat heb ik tijdens een ploegmeeting aan het begin van het jaar ook gezegd. In de eerste week is die trui een reëel doel. Met een goede tijdrit, de Muur van Huy en een kasseienrit is het mogelijk voor me. Het zou een goede boost voor de ploeg kunnen betekenen als ik die trui pak.”

Het hele interview met Wilco Kelderman is te lezen in de Helden Tourspecial, die nu in de winkels ligt en online te bestellen is. Het hele interview kun je tevens nalezen op Blendle.

Delen: