Word abonnee

Uit helden

Olympische Helden: Jasper Cillessen

door: Marlies van Cleeff
26 juli 2016

De Spelen in Rio, daar draait het om op sportgebied deze zomer. Wij vroegen Nederlandse internationals uit de eredivisie een ode te brengen aan hun olympische helden. Zo is Jasper Cillessen groot bewonderaar van oud-zwemster Inge de Bruijn.

“Als je zoveel gouden medailles wint en het op die cruciale momenten zo makkelijk laat overkomen, ben je in mijn ogen een absolute heldin.” Jasper Cillessen bewondert oud-zwemster INGE DE BRUIJN: winnares van acht olympische medailles, waarvan vier gouden. Drie daarvan won ze in Sydney 2000, op de 50 en 100 meter vrije slag en op de 100 meter vlinderslag. Vier jaar later in Athene prolongeerde ze haar titel op de 50 meter vrije slag.

“Vooral haar overwinningen in 2000 kan ik me nog goed ­herinneren. Als Inge meedeed, was het de vraag wie er tweede en derde zouden worden.

Ik heb haar nooit ontmoet, maar zou best van haar willen weten hoe dat gevoel is: op het hoogste podium staan met een gouden ­medaille om je nek en beseffen dat je de allerbeste bent. Dat moet het ultieme gevoel zijn. En zij deed dat dan niet één, maar een aantal keer achter elkaar en bijna met speels gemak. Op het oog dan.

De Spelen in Rio moeten een hele andere beleving zijn dan ons WK in Brazilië, twee jaar terug. Iedereen zit in hetzelfde dorp in Rio, bij ons zaten de ploegen verspreid over heel het land.

Deze zomer ga ik zeker kijken, ook op de club zal de televisie aan staan. Elk belangrijk moment ­pakken we mee. Het is nog net niet dat de training ervoor wordt verzet. Er komen veel individuele sporters in actie, die atleten zijn echt op zichzelf aangewezen. Dat maakt het mooi, maar het lijkt me soms ook lastig. Aan de andere kant, als keeper sta ik er ook weleens alleen voor!”

Delen: