Word abonnee

Uit helden

Poortman: ‘Ze denken vast: die man is gek’

door: Jasper Boks
19 juni 2015

De zeiljachten die meedoen aan de Volvo Ocean Race zijn binnengelopen in de haven van Scheveningen. Onder die jachten bevindt zich ook het Nederlandse Team Brunel, met Gerd-Jan Poortman. Brunel kwam als vierde aan in Scheveningen en in de afsluitende etappe zal het team van Poortman de tweede plaats verdedigen, want de eindzege gaat sowieso naar Team Abu Dhabi. Wij spraken met Poortman over de gevaren van de prestigieuze zeilwedstrijd. 

Poortman is bezig aan zijn derde Volvo Ocean Race. In 2005 en 2006 deed hij voor het eerst mee aan de zeilrace ronde de wereld, als bemanningslid van de talentenboot van ABN AMRO.

“Ja, de gevaren… die zag ik dus niet, toen ik voor het eerst meedeed aan deze wedstrijd,” vertelde hij voor de start tegen Helden Magazine. “Het werd een heel harde leerschool. Ik stapte als een jochie aan boord en negen maanden later kwam ik er als een volwassen kerel vanaf.”

'Mijn maatje was dood gegaan op zee… Vreselijk, een hel'

Tijdens de etappe van Australië naar Nieuw-Zeeland kreeg hij in 2005 een fikse 'reality check'. De boot boorde zich in een golf, hij werd meegesleurd en tegen het zwaard gesmeten. Hij had meteen heel erg veel last van zijn onderrug en staartbeen. Opstaan ging niet. “Ik bleek ook een grote jaap boven mijn oog te hebben waar het bloed uit gutste.”

De zeilmaker moest de hoofdwond hechten. “Hij had dat vooraf een paar keer geoefend op de poot van een dood varken. Het ging zonder verdoving. Bij de vierde hechting kwam de naald er op een heel andere plek uit dan de bedoeling was, omdat het schip net een golf pakte.”

Erger was dat hij een wervelfractuur had opgelopen, pas een paar dagen later kon hij van boord. Gerd-Jan moest een aantal etappes aan zich voorbij laten gaan. In Portsmouth zou hij voor het eerst terugkeren aan boord van de ABN AMRO II en weer samen met zijn maatje Hans Horrevoets gaan zeilen, die ook aan boord was. In de nacht van 18 mei 2006, om drie uur, ging de telefoon. Of hij uit zijn bed wilde komen en naar beneden wilde komen.

“Daar kreeg ik te horen dat Hans overboord was geslagen. Hij had het niet gered. Mijn maatje was dood gegaan op zee… Vreselijk, een hel. Met zijn allen zijn we naar de begrafenis gegaan. Zo triest… Ik mis hem nog steeds.”

'Ik zeil al vanaf mijn zevende. Ik weet niet anders'

De gevaren, hij kent ze dondersgoed. Ze weerhouden Gerd-Jan er niet van om nu, na 2005-2006 met ABN AMRO II en 2008-2009 met Delta Loyd, aan zijn derde Volvo Ocean Race te beginnen. Sterker, hij is een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van Team Brunel.

“Ik heb contact met de vrouw van Hans gezocht toen duidelijk werd dat ik mee zou doen. Ik vond het wel zo netjes dat ik haar dat persoonlijk zou vertellen,” zegt Gerd-Jan tegen Helden Magazine. “Mensen die dit lezen, denken vast: die man is gek. En gelijk hebben ze. Maar ik zeil al vanaf mijn zevende en vanaf 1999 professioneel. Ik weet niet anders. Vergelijk het met die vissers uit Deadliest Catch op Discovery Channel. Zij gaan ook elke keer weer het water op, hoewel het soms levensgevaarlijk is. Maar het is ook hun beroep.”

Delen: