Word abonnee

Basketbal

Van kwajongen tot NBA-held

Marcel Krijger

Basketbal

Van kwajongen tot NBA-held

door: Thomas Olsthoorn
19 juni 2017
17 tot 22 minuten lezen

Slechts één Nederlander werd ooit kampioen in de Amerikaanse NBA, de beste basketbalcompetitie ter wereld. Francisco Elson won tien jaar geleden met San Antonio Spurs de prestigieuze titel. Samen met Helden wandelt hij door zijn oude buurt in Rotterdam, langs de pleintjes waar het basketballen ooit begon. Voor een mooi gesprek over opvoeding, kattenkwaad, verdriet, succes en familie.

Tekst gaat verder onder de foto

“Die kampioensring is heel mooi. Maar weet je wat nog mooier is?” Francisco Elson vertraagt zijn looppas en blijft stilstaan voor het ijzeren hek aan het Henegou­ werplein. Achter hem ligt het basketbalveldje waar hij in zijn tienerjaren dag in dag uit was te vinden, vaak tot in de late uurtjes. Op de borden van beide baskets staat zijn naam in sierletters gedrukt, een bescheiden eerbetoon van de gemeente aan de man die tien jaar geleden met San Antonio Spurs als eerste en enige Nederlander de NBA-­titel won.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: