Word abonnee

Uit helden

Van Vliet: ‘Eén procent dat ik het zou overleven’

door: Jasper Boks
2 augustus 2015

Teun van Vliet droeg in 1988 de gele trui. Daarna werd hij ziek. In 1990 moest hij stoppen met wielrennen. In 2006 werd hem verteld dat hij nog maximaal een jaar te leven had. Maar Teun is er nog altijd, 53 jaar inmiddels. Helden ging bij hem en zijn vrouw Hennita langs. “Eén procent, hè, dat ik het zou overleven!”

“Niets meer aan te doen. Klaar. Een hersentumor in de vierde graad. De kans dat ik het zou overleven was één procent, zei de arts. Eén procent! Eigenlijk was ik dus gewoon opgegeven. Nog maximaal een jaar had ik te leven, kreeg ik te horen,” zegt Teun van Vliet op het terras van zijn café-restaurant De Pomp in Baarle Nassau. Zijn vrouw Hennita heeft haar werk in de bediening even onderbroken. “Begraven of cremeren? Welke muziek moesten we draaien en tijdens de uitvaart? Over Teuns laatste wensen moesten we het ineens gaan hebben. Want de artsen vertelden me dat het ook na drie maanden al afgelopen kon zijn.”

Teun: “Ik moest huilen, huilen! Mijn familie begon al afscheid van me te nemen. Maar ik wilde me niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Die dag na die boodschap ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om mijn leven te verlengen.”
Hennita: “Het was zo zwaar. Maar doordat Teun al heel snel zo positief was, werd het voor mij een stuk draaglijker.” Zijn doodvonnis, in de vorm van een hersentumor glioblastoom multiforme graad IV, kreeg Teun in 2006 in het ziekenhuis van het Belgische Turnhout te horen. “We zijn negen jaar verder en Teun is er nog steeds,” zegt Hennita.

Teun, triomfantelijk: “We zijn nu vijftien jaar samen en in 2013 zijn we getrouwd. Ha, ik heb nog een trouwkaart gestuurd naar het ziekenhuis in Turnhout.” Hij is heel even stil, verheft dan zijn stem en roept nogmaals: “Eén procent, hè, dat ik het zou overleven!”

Hennita: “We waren kort geleden bij de neuroloog, hij zei: 'Ik heb hier een medisch wonder tegenover me zitten.' Ik ervaar het ook als een wonder. We hebben zoveel mensen weg zien vallen, allemaal patiënten die we destijds leerden kennen. Teun is echt een uitzondering.”

Teun: “Ik ben toch wel een wonder, ja.”

Het hele interview met Teun van Vliet en zijn vrouw Hennita is te lezen in de nieuwe Helden, die nu in de winkels ligt en tevens is te bestellen via Tijdschrift.nl. Het interview is ook te lezen via Blendle.

Delen: