Word abonnee

Voetbal

‘Als ik maar mijn vrijheid heb’

ANP

Voetbal

‘Als ik maar mijn vrijheid heb’

door: Marlies van Cleeff
2 augustus 2021
3 tot 8 minuten lezen

Met zijn club Barcelona won Frenkie de Jong afgelopen seizoen de beker. Op het EK werd hij met het Nederlands elftal in de achtste finales uitgeschakeld. We volgden Frenkie deze zomer en spraken met hem over Lionel Messi, zijn leven in Barcelona en confronteerden hem met kritieken.

‘Na een mooi begin van het toernooi eindigt het in een grote teleurstelling. Je land vertegenwoordigen op een eindtoernooi is iets waar ik altijd al van droomde. De teleurstelling is enorm en het gaat tijd kosten om dit te kunnen verwerken. Desondanks heb ik enorm genoten van de tijd die we als groep bij elkaar zijn geweest, zowel binnen als buiten het veld. De support die je tijdens het toernooi voelt vanuit het hele land is uniek. We hadden dan ook niks liever gewild dan jullie en onszelf trots te maken,’ luidde de Instagram-post van Frenkie de Jong op dinsdag 29 juni 2021, twee dagen na de uitschakeling van Oranje op het EK tegen Tsjechië in de achtste finale.

DROOM
Meedoen aan het EK was een jongensdroom die uitkwam. Kleine Frenkie zat vroeger met getekende oranje vlaggetjes op zijn wangen en met oranje verf in zijn haren voor de tv als het Nederlands elftal speelde, vertelde hij in aanloop naar het toernooi op het trainingskamp van Oranje in Portugal. “Het EK van 2004 kan ik me nog vaag herinneren, de eerste eindronde die ik echt beleefde was het WK in 2006. Maar de meeste herinneringen heb ik aan het WK 2010. Ik was dertien en zat met familie te kijken. Ik heb als kind naar een succesvolle generatie spelers kunnen kijken.” Frenkie zag Oranje, met onder andere Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart, de WK-finale halen in Zuid-Afrika. En net als veel jonge jongens dacht ook Frenkie bij ieder eindtoernooi: ik wil dit ook bereiken. “Voor mijn gevoel was dat altijd reëel, ik wist: ik kan daar ook staan.”
Na een lang seizoen bij Barcelona, waar hij de meeste speelminuten had gemaakt van alle internationals van het Nederlands elftal, 5446 minuten om precies te zijn, kreeg hij wat langer rust dan zijn Oranje-ploeggenoten. Het werd een weekje Arkel, zijn geboorteplaats, waar hij tijd doorbracht met familie
en vrienden. Daar zag hij hoe langzaam de aandacht naar het EK werd getrokken, zoals in reclames op tv. “Als ik er zelf niet in zit, vind ik het leuk,” zei hij erover met zijn kenmerkende gulle lach, die hij zo ongeveer na iedere vraag die hij gesteld krijgt laat zien.

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: