Word abonnee

Overig

Blikvangers van 2023

ANP & Getty Images

Overig

Blikvangers van 2023

door: Jasper Boks & Marlies Van Cleeff
14 november 2023
5 tot 10 minuten lezen

2023 was ook het jaar van Max Verstappen, Demi Vollering, de Jumbo-Visma-ploeg, Noah Lyles, Faith Kipyogon, Sanne Wevers, Simone Biles, Xavi Simons, Esmee Brugts, de Spaanse voetbalvrouwen en het demasqué van Ajax. Ze komen voorbij in het jaaroverzicht in beeld.

Recordjacht

En dat is wereldtitel nummer drie. Vorig jaar dacht iedereen al dat het niet veel beter kon, maar Max Verstappen was in 2023 nog oppermachtiger in zijn Red Bull dan in 2022. Hij schreef ook weer een aantal records op zijn naam. Zo wist hij tien GP’s op rij te winnen, één meer dan Sebastian Vettel ooit deed. Ook het record van meeste Grand Prix-zeges in een seizoen, dat hij vorig jaar op vijftien zette, scherpte hij aan. Daarnaast wist hij het record van meeste WK-punten in een seizoen, dat hij in 2022 pakte, te verbeteren. De vijftig GP-zeges is hij voorbij. Max is op recordjacht. Gaat hij de komende jaren in de buurt komen van de zeven wereldtitels die Michael Schumacher en Lewis Hamilton wonnen?

Killer Bees

Team Jumbo-Visma
Het is het toppunt van overmacht: alle drie de grote rondes winnen en dan ook nog met drie verschillende renners. Team Jumbo-Visma flikte het in 2023. Primoz Roglic won de Giro d’Italia, Jonas Vingegaard was andermaal oppermachtig in de Tour de France en meesterknecht Sepp Kuss mocht in het bijzijn van collega-Killer Bees Roglic en Vingegaard na zich jarenlang te hebben weggecijferd de Vuelta a España winnen. In die Vuelta kleurde Jumbo-Visma met Kuss, Vingegaard (tweede) en Roglic (derde) het hele podium. Bizar. Eén dodelijke wesp zwaaide eind 2023 af, Roglic wil bij Bora-Hansgrohe voortaan de strijd aangaan met zijn makkers.

Veelvraat

Demi Vollering
Demi Vollering lag wakker van Annemiek van Vleuten, die in de grote rondes telkens sterker was. Dat moest anders in 2023. Demi wist immers dat Annemiek eind 2023 zou stoppen, dus als ze haar wilde verslaan in een grote ronde was haast geboden. Ze voerde gesprekken met een psycholoog en Anna van der Breggen, haar nieuwe ploegleider bij SD Worx, legde haar de kunst van het winnen uit. Vol zelfvertrouwen begon ze aan 2023. In de Vuelta liet ze zich verrassen tijdens een plaspauze en wist Annemiek haar nipt voor te blijven. In de Tour, de allerlaatste grote ronde van Annemiek, was Demi oppermachtig.

Het betekende letterlijk en figuurlijk de wisseling van de wacht. Het bleef niet bij de Tour-zege, Demi won dit jaar ook Strade Bianche, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. Daarnaast was er zilver op de WK op de weg. Demi won in oktober de Vélo d’Or voor beste wielrenster van het jaar. Na Marianne Vos, Van der Breggen en Van Vleuten heeft Nederland een nieuwe fietsende veelvraat.

Helden Magazine 69

Het eerste gedeelte van de blikvangers van 2023 komt voort uit het dubbeldikke eindejaarsnummer van Helden. De laatste editie van 2023 staat traditioneel in het teken van een terugblik op het afgelopen sportjaar, waarop Femke Bol de cover siert. De atlete blikt uitgebreid terug op het jaar waarin alles wat ze aanraakte in goud leek te veranderen.

Helden ging daarnaast in Engeland op bezoek bij Nathan Aké, die met Manchester City de landstitel, FA Cup en Champions League won. Hij werd samen met zijn echtgenote Kaylee, met wie hij al sinds zijn vijftiende samen is, geïnterviewd en gefotografeerd. Bijzonder was ook het bezoek aan de familie Schippers. Dafne nam afscheid van de atletiek en samen met haar ouders, zus en broer blikte ze terug op haar indrukwekkende carrière.

In de 69ste editie van Helden komen tal van sporters aan het woord die 2023 kleur gaven. Wout Poels blikt terug op ritzeges in de Tour en Vuelta, maar ook op het verlies van ploeggenoot Gino Mäder. Golden Sisters Bente en Lieke Rogge werden samen wereldkampioen waterpolo. Femke Kok kroonde zich tot de eerste Nederlandse wereldkampioene op de 500 meter en toont zich zoals we haar niet eerder zagen. Karolien en Finn Florijn zijn gezegend met geweldige roeigenen, ze pakten allebei WK-goud; een dubbelinterview. Jeffrey Hoogland is koning op de kilometer. Hij werd voor de vierde keer wereldkampioen op ‘zijn’ afstand en verbeterde het wereldrecord. Een openhartig gesprek met de kilometervreter.

Verder pakten zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken een hattrick aan wereldtitels. Over zeilen gesproken: Marit Bouwmeester keerde terug na de bevalling van haar dochter in 2022 en werd meteen weer Europees kampioen. Feyenoord werd ook kampioen en Lutsharel Geertruida had daar een belangrijk aandeel in. Hij doet zijn verhaal. Joey Veerman won in 2023 de KNVB-beker en werd vader. Een gesprek met de uitgesproken voetballer over wie veel mensen een mening hebben.

Ook een verhaal over Lionel Messi en de club waar hij afgelopen zomer heen verhuisde, het Inter Miami van David Beckham. Een portret van Carlos Alcaraz, de nieuwe posterboy van het tennis die Novak Djokovic klopte in de finale op Wimbledon in dé wedstrijd van het jaar. En als laatste was het voor schaatscoach Kosta Poltavets en voetbaltrainer Anoush Dastgir juist een zwaar jaar, door de situatie in hun geboortelanden Oekraïne en Afghanistan.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 69 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: