Word abonnee

Wielrennen

Elk huisje heeft zijn kruisje

Martijn Gijsbertsen

Wielrennen

Elk huisje heeft zijn kruisje

door: Marlies van Cleeff
30 juli 2020
2 tot 7 minuten lezen

Lorena Wiebes (21) brak vorig jaar definitief door. De wielrenster werd onder meer Nederlands kampioen op de weg, won de Europese Spelen en maakte deze zomer de overstap naar Team Sunweb. Privé kreeg ze daarentegen het nodige te verduren. “Mijn broer was jarenlang zwaar verslaafd aan cocaïne.”

“Als gezin deden we toen ik klein was vaak leuke dingen met elkaar. We stonden langs de lijn als mijn broer moest voetballen, gingen gezellig met z’n vieren op vakantie. Enrico is zes jaar ouder dan ik, ik keek best tegen hem op. Toen hij het uitgaansleven ontdekte, ging het langzaam de verkeerde kant op. Het begon met drank. Als hij zijn verjaardag vierde, moesten er tientallen flessen sterke drank worden gehaald. Of
hij kwam op z’n zestiende na het stappen pas om 5 uur ‘s ochtends thuis. Toen kwam de drugs in zijn leven. Het begon met blowen, daarna stapte hij over op cocaïne. Mijn moeder vond geregeld van die envelopjes in zijn kamer. Enrico zei dat het van vrienden was, maar dat geloofden mijn ouders na een tijdje ook niet meer. Je zag het aan zijn ogen als hij had gebruikt. Enrico bleef ondertussen ontkennen.

Het ging echt fout toen mijn opa tien jaar geleden overleed. Wij denken dat hij vanaf dat moment alleen maar meer is gaan gebruiken om zijn verdriet te onderdrukken. Hoe erg het was, besefte ik toen niet. Ik was elf en voor mij was de situatie met mijn broer bijna ‘normaal’ geworden. Het lastigst vond ik dat mijn ouders vaak ruzie kregen over hoe ze het aan moesten pakken met Enrico. Als ik een weekend weg was geweest voor het wielrennen, vroeg ik me altijd af wat ik thuis aan zou treffen…

Als ík ergens mee zat, dan liet ik dat niet merken. ‘Je bent net je broer,’ riep m’n moeder als ze zag dat er iets was. Ik ben net als Enrico geen prater. Mijn vrienden op school vertelde ik niet over hem. De meiden in het juniorenpeloton wisten niet eens dat ik een broer had. Elk huisje heeft zijn kruisje.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: