Word abonnee

Formule 1

Lewis VS Max

ANP / Getty Images

Formule 1

Lewis VS Max

6 februari 2018
6 tot 11 minuten lezen

De een is viervoudig en regerend wereldkampioen, de ander leeft er al van jongs af aan voor om het te worden. Lewis Hamilton versus Max Verstappen. Vanaf 25 maart zal de strijd losbranden, dan begint het nieuwe seizoen in de Formule 1.

This guy,’ zo noemde Lewis Hamilton het jochie dat in april tijdens de GP van China naast hem op het podium stond. Max Verstappen had zijn ongekende talent weer eens geëtaleerd, was op het natte circuit als zestiende gestart en als derde ge nisht. De negentienjarige Max keek om zich heen en zag twee gelouterde wereldkampioenen staan: Hamilton en Sebastian Vettel. Hamilton zou de race er eens op terugkijken, om te zien wat ‘this guy’ nu weer voor spectaculaire inhaalacties tevoorschijn had getoverd.
Op zijn zeventiende maakte Max in een Toro Rosso zijn entree in de Formule 1, een jaar later, na zijn overstap naar Red Bull, won hij in Barcelona meteen zijn eerste Grand Prix. Afgelopen seizoen pakte hij, toen de auto van Red Bull voor veel minder frustratie zorgde en Mercedes en Ferrari niet meer als vanzelfsprekend bij hem wegreden, twee GP-zeges. De volgende stap, in zijn vierde seizoen? Meer GP-zeges, zijn eerste poleposition en – misschien – de strijd met viervoudig en regerend wereldkampioen Hamilton aangaan. Op zijn 21ste – Max bereikt die lee ijd op 30 september 2018 – als wereldkampioen door het leven gaan? Hij zou in één klap Vettel uit de boeken rijden, die met zijn 23 jaar en 134 dagen door het leven gaat als jongste wereldkampioen Formule 1. Maar wie hield voor mogelijk dat hij met achttien jaar en 228 dagen in Barcelona tegelijkertijd de jongste leider in een GP, de jongste coureur op het podium én de jongste winnaar ooit van een GP zou worden? Aan zijn ongekende racetalent ligt het in elk geval niet.

Tekst gaat verder onder de foto

De koning en de kroonprins. Max versus Lewis, Lewis versus Max: het is een scenario waar Hamilton al rekening mee houdt voor 2018. “Max kan zeker een titelkandidaat zijn. De kwaliteiten van Max zijn fantastisch. We hebben dat gezien als alles op zijn plaats valt met een goede auto en een goed team,” zei de Britse wereldkampioen onlangs tegen Sky Sports. “Mijn niveau zal nog verder omhoog moeten.” Hamilton is vol lof over Max, noemde hem het grootste Formule 1-talent in jaren: “Max is de grootste rijzende ster die de Formule 1 de afgelopen tijd heeft gekend.”

Delen: