Word abonnee

Voetbal

Ode aan Johan Cruijff: Ronald Koeman

ANP

Voetbal

Ode aan Johan Cruijff: Ronald Koeman

door: Barbara Barend, Frits Barend & Jasper Boks
22 juni 2017
5 tot 10 minuten lezen

Johan Cruijff zou op 25 april zeventig jaar zijn geworden. John Rep, Ronald Koeman en Wim Jonk staan stil bij de beste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis, die op 24 maart vorig jaar overleed.

Ja, ik heb een heel verleden met Johan. Ik speelde bij Ajax toen hij trainer werd. Later haalde hij me naar Barcelona nadat hij me in 1986 misschien wel iets te makkelijk weg had laten gaan bij Ajax. Johan wilde destijds dat spelers een prestatiecontract zouden tekenen. Op zich een goed idee. Als je won kon je goed verdienen, als je verloor dan niet. Ik had een normaal contract met een vast bedrag. Gerald Vanenburg en ik vonden dat er niet genoeg waardering uit de nieuwe aanbieding sprak. Ik denk dat Johan dacht dat het wel goed zou komen. Een beetje de kapsones van Ajax. Zo van: waar zouden ze dan nog heen kunnen gaan? Hij wist niet dat we al in gesprek waren met PSV. Wij konden het hard spelen. Dat had hij niet verwacht.
Later, in 1989, haalde Johan me van PSV naar Barcelona, er was geen mooier compliment dan dat. Toen ik mijn debuut maakte voor Barcelona in een oefenwedstrijd op Mallorca, speelde ik niet goed. We verloren met 1-0. Na afloop zei Johan op de persconferentie dat iedereen slecht was, behalve Ronald Koeman. Al die journalisten hadden het fout gezien, zei hij met een stalen gezicht. Zo verdedigde hij zijn aankoop. Dat deed hij heel slim, typisch Johan.

Een jaar later moest hij bij de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen een van zijn vier buitenlanders op de bank zetten omdat je in Spanje destijds maar drie buitenlanders mocht opstellen. Het ging tussen Romario, Laudrup, Stoichkov en mij. Iedereen was ervan overtuigd dat het Romario zou worden, hij was nieuw bij Barcelona en we waren het jaar ervoor kampioen geworden zonder hem. Maar uiteindelijk speelde ik niet. Johan had anderhalf uur voor de wedstrijd volgens mij nog steeds niet de beslissing genomen. Vlak voor de wedstrijd zei hij ineens dat Koeman niet zou spelen. Zijn assistenten Tonny Bruins Slot en Charly Rexach waren stomverbaasd, ik was woedend. Na a oop bij de pers had Johan weer een mooie verklaring: ‘Koeman is mentaal de sterkste, hij kan deze klap het beste opvangen. Daarom speelde hij vandaag niet.’ Van een probleem maakte hij een compliment. Haha, hij maakte me complimenten terwijl hij me reserve zette. Dat kon er maar eentje doen, dat was typisch Johan. Ik zei na afloop ook tegen de pers dat ik heel kwaad was en daarmee liep de pers weer naar Johan. Zat hij ook niet mee.

Delen: