Word abonnee

Voetbal

Ode aan Johan Cruijff: Ronald Koeman

ANP

Voetbal

Ode aan Johan Cruijff: Ronald Koeman

door: Barbara Barend, Frits Barend & Jasper Boks
22 juni 2017
6 tot 11 minuten lezen

Johan Cruijff zou op 25 april zeventig jaar zijn geworden. John Rep, Ronald Koeman en Wim Jonk staan stil bij de beste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis, die op 24 maart vorig jaar overleed.

Ja, ik heb een heel verleden met Johan. Ik speelde bij Ajax toen hij trainer werd. Later haalde hij me naar Barcelona nadat hij me in 1986 misschien wel iets te makkelijk weg had laten gaan bij Ajax. Johan wilde destijds dat spelers een prestatiecontract zouden tekenen. Op zich een goed idee. Als je won kon je goed verdienen, als je verloor dan niet. Ik had een normaal contract met een vast bedrag. Gerald Vanenburg en ik vonden dat er niet genoeg waardering uit de nieuwe aanbieding sprak. Ik denk dat Johan dacht dat het wel goed zou komen. Een beetje de kapsones van Ajax. Zo van: waar zouden ze dan nog heen kunnen gaan? Hij wist niet dat we al in gesprek waren met PSV. Wij konden het hard spelen. Dat had hij niet verwacht.
Later, in 1989, haalde Johan me van PSV naar Barcelona, er was geen mooier compliment dan dat. Toen ik mijn debuut maakte voor Barcelona in een oefenwedstrijd op Mallorca, speelde ik niet goed. We verloren met 1-0. Na afloop zei Johan op de persconferentie dat iedereen slecht was, behalve Ronald Koeman. Al die journalisten hadden het fout gezien, zei hij met een stalen gezicht. Zo verdedigde hij zijn aankoop. Dat deed hij heel slim, typisch Johan.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: