Word abonnee

BMX

Papendalganger: Twan van Gendt

Neeltje Kleijn

BMX

Papendalganger: Twan van Gendt

door: Robert Prins
24 juli 2017
7 tot 12 minuten lezen

Veel Nederlandse sporters gebruiken Papendal als thuisbasis. Helden gaat langs bij de Papendalgangers. In deel 17: BMX’er Twan van Gendt (25), die in 2015 Europees kampioen werd.

Ik ben het meest trots op…

“De ontwikkeling die ik heb doorgemaakt als sporter. In het begin van mijn loopbaan deed ik een hoop trainingen, omdat de coach zei dat dat moest. Nu weet ik waarom ik train. Op jonge leeftijd besef je dat nog niet zo goed. Gedurende m’n loopbaan kwam ik erachter dat ik soms dingen kon, die ik eigenlijk niet voor mogelijk had gehouden. Het afgelopen seizoen is een goed voorbeeld. Ik lag na een zware valpartij bij de wereldbekerwedstrijden in Manchester letterlijk in puin, had m’n sleutelbeen en twee ribben gebroken. Ook had ik een klaplong, een hersenschudding, een slijmbeursontsteking en mijn nier en mild gekneusd. Voor een dergelijke kwetsuur staat normaal gesproken een hersteltermijn van minimaal zes weken. Ik besloot om geen operatie te ondergaan en zeven weken later werd ik zesde op het WK in Colombia. Bij de trainingen een dag voor het wereldkampioenschap werd ik er door jongens uit gefietst die ik niet eens kende. Ik keek m’n coach aan en dacht: wat doe ik hier, het is veel te vroeg. Ik moest goed presteren om me te verzekeren van een ticket voor de Olympische Spelen, dus probeerde ik het toch. In de WK-finale lag ik zelfs even op een derde plaats, maar halverwege het rondje heb ik in de rem geknepen, omdat ik met de andere jongens in aanraking kwam. Ik wilde koste wat kost naar de Spelen. Uiteindelijk bleek het een heel verstandig besluit, want een aantal tegenstanders met wie ik duelleerde, ging onderuit. Ik eindigde als zesde en haalde daardoor genoeg punten om me te kwalificeren voor Rio. Geweldig.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

 

Delen: