Word abonnee

Voetbal

Ziyech: ‘De jaknikkers redden het vaak niet’

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Ziyech: ‘De jaknikkers redden het vaak niet’

door: Jaap Stalenburg
19 juni 2017
16 tot 21 minuten lezen

Hakim Ziyech is de architect van Ajax. In zijn eerste seizoen bleek de 24-jarige Marokkaan de missing link waarnaar werd gezocht in Amsterdam. Helden volgde hem het hele seizoen, tot en met de finale van de Europa League, en zag hem uitgroeien tot dé smaakmaker. “Ik ben bij Ajax in alles completer geworden, als mens en als voetballer.”

Tekst gaat verder onder de foto

Zijn moeder zit op de tribune in Stockholm voor de Europa League-finale. Voor het eerst komt ze naar haar zoon kijken. Maar de hoofdrol kan Hakim Ziyech dit keer niet opeisen. Met een dikke wang staat hij op het veld tegen Manchester United. Al een paar dagen heeft hij last van zijn gebit. “Foutje van de tandarts,” zegt hij na afloop.
United-coach José Mourinho heeft gezien dat juist de spelmaker geen ruimte moet krijgen, want ook de Portugese succescoach weet waartoe Hakim in staat is als je hem de tijd geeft om z’n voeten te laten spreken.
Het blijft stil. Manchester United wint met 2-0 en na afloop zoekt Hakim naar antwoorden. “We hebben een mooi seizoen gehad, maar een finale wil je natuurlijk winnen,” kan hij alleen maar uitbrengen. De medaille die klaar lag voor de verliezers heeft hij al niet meer om z’n nek.
Ondanks de verloren Europa League-finale zal er getrokken gaan worden aan spelers van Ajax, maar al voor de finale sprak Hakim zich uit dat hij graag nog minimaal een jaar deze jonge ploeg bij elkaar ziet blijven.
“Ik denk dat het het beste voor me is om nog één of twee jaar in Nederland te blijven, hoop ook echt dat dit Ajax-elftal bij elkaar blijft. Ik weet niets van de laatste Europese successen uit de jaren 90 onder Louis van Gaal met spelers als Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert, want toen was ik nog te jong en het is meer een journalistending om er steeds weer over te beginnen. Dus kan ik alleen maar hopen dat we deze ploeg bij elkaar kunnen houden, dan kunnen hier nog mooie dingen gebeuren.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: