Word abonnee

Column

Being Dafne Schippers

door: Jasper Boks
6 juli 2016

Voor het Olympisch Stadion hangt een immens billboard met haar beeltenis, ideetje van sponsor Nike. En via een andere geldschieter, AA Drink, zijn vlaggen met haar afbeelding te winnen. Dafne Schippers is dé publiekstrekker van de eerste EK atletiek dat in Nederland wordt gehouden.

Ze is niet alleen hot in ons land, dat is ze tot ver buiten onze landsgrenzen. Sinds ze vorig jaar de wereldtitel won op de 200 meter en zilver pakte op de 100 meter is het leven van Dafne een groot gekkenhuis. Ongekend hoe snel ze zichzelf de internationale sterrenstatus heeft aangemeten.

Anderhalf jaar geleden zochten we haar namens Helden op in haar ouderlijk huis in Utrecht. Ze was alleen thuis, we namen plaats aan de keukentafel nadat Dafne de enthousiaste hond op de gang had gedaan. Ze stond op dat moment nog voor de keuze meerkamp of sprint. Het was er een tussen het hoofd en het hart. Ze vond de meerkamp nog zo vreselijk leuk, maar ja, als sprintster stond ze veel meer in de schijnwerpers.

Een rondje door de wijk met de hond, is een stuk lastiger

Dat had ze wel gemerkt bij de EK van 2014. Coach Bart Bennema zag in haar al een tijd een sprintster van topniveau en op zijn aanraden besloot ze niet voor de meerkamp, maar voor de sprint te kiezen bij de EK in Zürich. Ze kwam terug als Europees kampioene op de 100 en 200 meter… Ze merkte dat de aandacht die ze kreeg vele malen groter was dan toen ze in 2013 heel knap derde werd als meerkampster bij de WK in Moskou.

Het hoofd won het uiteindelijk van het hart; Dafne koos in aanloop naar de WK van 2015 in Peking definitief voor de sprint. De rest is historie.

Na Max Verstappen heeft Nederland niet alleen de nieuwe internationale sportheld bij de mannen, maar ook bij de vrouwen. Want opvallen doet Dafne niet alleen met haar prestaties, dat doet ze ook doordat ze de enige blanke is in de al jarenlange door donkere atletes gedicteerde sprintwereld.

Het managementteam van Dafne draait sinds de WK overuren. Haar wereld was niet meer dezelfde. Een rondje met de hond door de wijk, was ineens een stuk lastiger. De roddelbladen wisten haar te vinden, zeker toen ze een relatie kreeg met DJ Nicky Romero.

Tijdens de persconferentie van de uit 55 sporters bestaande Nederlandse atletiekploeg ging bijna alle aandacht naar Dafne; cameraploegen, fotografen en journalisten stonden voor haar in de rij.

'Ik kan moeilijk nee zeggen'

Gelukkig is ze nog altijd dezelfde vrolijke, openhartige als Dafne als anderhalf jaar geleden. Ze stond uitgebreid stil bij haar ‘nieuwe wereld’, zoals ze het zelf betitelde. “Het is toch bijzonder wat ik allemaal meemaak, af en toe sta ik er ook wel even bij stil,” vertelde ze lachend, “laatst liep ik met mijn ouders door het centrum van Utrecht en zeiden ze: ‘Het is echt niet meer normaal, hè?’ Nee, het is niet meer normaal. Iedereen kijkt me aan. In het begin was ik me daar heel erg van bewust en nu wen ik eraan. Ik merk dat ik meer gefocust ben, dat ik mensen minder aankijk als ik over straat loop. Als ik in moet gaan op elke blik die op mij wordt gericht, dan kost dat heel veel energie. Ik heb er dus een weg in gevonden. Het was wel even zoeken, maar het is ook erg bijzonder. Vermommen doe ik mezelf niet als ik de straat op ga. Ja, ik draag een zonnebril als de zon schijnt, maar dat is niet nieuw. Het zit niet in me om me te verbergen. Over het algemeen word ik ook met rust gelaten. Iedereen reageert heel leuk en af en toe heb je er weleens wat opdringerige mensen bij. Ook daar leer ik mee omgaan.”

Vanbinnen is ze nog altijd dezelfde, stelde ze. Maar doordat de wereld om haar heen is veranderd, moet ze zichzelf vaker in bescherming nemen. “Van jongs af aan wil ik iedereen graag helpen, ik kan heel moeilijk ‘nee’ zeggen, dat zit niet in mijn aard. Maar als je een paar keer tegen de lamp bent gelopen, als je merkt dat het niet meer lukt en dat je het niet meer aankunt, leer je vanzelf steeds beter ‘nee’ te zeggen en een stapje terug te doen. De moeilijke beslissingen neem ik voor een groot deel zelf, maar mijn management helpt me ook met ‘nee’ zeggen. Zij beschermen mij ook, omdat ze weten dat ik het moeilijk vind om verzoeken af te wijzen. Mijn broer zit nu ook in mijn management en dat maakt het heel makkelijk, hij weet precies hoe ik in elkaar steek en kan heel goed voor mij beslissen wat ik beter wel en wat niet kan doen.”

Dit is pas het begin, met een olympische plak wordt de gekte nog groter

De EK van deze week is de opstap naar het grote doel: de Spelen. Alles staat al maanden in het teken van Rio. Na de wereldtitel van vorig jaar stootte ze haar hoofd, dat wil ze in aanloop naar de Spelen natuurlijk voorkomen. “Ik deed iets te veel naast mijn trainingen na de WK. Het gevolg was dat de WK indoor niet helemaal ging zoals ik had gepland. Heb ik ook weer heel veel van geleerd. Soms is het goed dat de emmer een beetje over loopt. Alles is nieuw. Ik merkte hoe moe ik was van alles en dat opende me de ogen. Ik wist: wat ik nu doe is te veel, voor de Spelen wil ik het anders. Daarom hebben we gezegd: vanaf april doen we niets meer wat betreft sponsorverplichtingen en media. Omdat ik in aanloop naar de EK en Rio mijn rust nodig en focus nodig heb. Die afspraken zijn al in een vroeg stadium gemaakt en dat vinden mijn sponsors prima, ik heb heel duidelijk mijn grenzen aangegeven. Iedereen houdt zich daar ook aan. Moet ook wel, want mijn planning gaat niet meer over een paar weken, maar die ligt al maanden helemaal vast. Het is zo druk.”

En de verwachting is dat het nog veel drukker kan worden als ze na de wereldtitel ook olympisch goud weet te veroveren. In de Helden, die in het teken staat van de Spelen in Rio, sprak ik sportmarketeer Frank van den Wall Bake, Nederlandse laatste olympische atletiekkampioene Ellen van Langen en sprintcoach Henk Kraaijenhof over Dafne en haar status in het geval ze kampioen wordt.

Van den Wall Bake voorspelt dat ze haar sport overstijgt als ze goud wint in Rio. “Dafne heeft het in zich om dezelfde impact als Usain Bolt te hebben op haar sport. Dafne kan ook een fenomeen worden. Met goud in Rio wordt ze in een klap interessant voor multinationals als Coca-Cola, Microsoft, automerken, horlogemerken, voedingsconcerns, banken en verzekeringsmaatschappijen. Ik verwacht een volle wachtkamer als Dafne goud pakt.”

Dafne is ervoor gewaarschuwd en weet dat het nog veel gekker kan gaan worden dan nu het geval is. “Als het goed is ben ik nog aan het begin van mijn carrière. Ik stel me erop in dat het nog veel gekker kan worden. Maar ik heb in korte tijd zoveel geleerd dat ik al wel weet hoe ik daarmee om moet gaan.”

Delen: