Word abonnee

Helden in het nieuws

De Wijn: ‘Je merkt dat de top breder wordt’

door: Kelly van Tilborg
17 juni 2015

De Nederlandse hockeymannen hebben in Argentinië een ticket voor de Olympische Spelen in Rio veroverd. In de troostfinale wonnen de mannen van Max Caldas met 6-0 van Canada en daardoor is kwalificatie zeker. Helden Online belde met hockeyer Sander de Wijn om terug te blikken op het toernooi.

Allereerst willen wij jou natuurlijk feliciteren, een Olympisch ticket is niet zomaar iets!
“Dat is zeker waar, dank je wel!”

Hoe is het met je?
“We zijn gisteren teruggekomen uit Buenos Aires dus ik heb nog wel een beetje last van een jetlag, maar verder gaat het prima.”

Hoe lekker is het om dat ticket definitief op zak te hebben?
“We hadden voor het toernooi bepaald dat kwalificatie voor de Olympische Spelen essentieel was. Er was eventueel ook wel een tweede moment geweest, tijdens het EK, maar wij hadden als groep bewust voor de Hockey World League gekozen. Dat is gelukt. Het geeft ook een fijn en goed gevoel. Tijdens het toernooi is gebleken dat landen die vroeger vanzelfsprekend naar de spelen zouden gaan, het nu gaan mislopen. Je merkt dat de top breder aan het worden is en dat je wedstrijden niet meer eenvoudig wint.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jullie liepen de finale mis doordat jullie verloren van Duitsland terwijl jullie beter waren. Met wat voor gevoel zitten jullie dan achteraf in de kleedkamer?
“Het resultaat is heilig dus in het begin overheerst de teleurstelling. Duitsland speelde met een topploeg en het klinkt cliché; maar dat soort wedstrijden worden op kleine dingen beslist. We speelden beter maar verliezen toch, dan hebben we kennelijk iets niet goed gedaan. Wij denken dan ook niet: jammer, we hadden moeten winnen. Wij gaan juist kijken wat we kunnen verbeteren zodat het ons niet nog een keer overkomt. Dat soort kleine dingen, nemen wij ook zeker mee.”

Ook tegen Nieuw-Zeeland, de derde wedstrijd in de poulefase, lieten jullie punten liggen.
“Ja, klopt. Dat was voor ons de tweede wedstrijd in twee dagen terwijl zij daarvoor twee rustdagen hadden. Misschien is dat iets wat meespeelt, maar het mag duidelijk zijn dat het toen zeker niet goed genoeg was. Maar uiteindelijk draaide voor ons alles om de kwartfinale en we hadden onszelf een maximale uitgangspositie verschaft door eerste te worden in de poule. Daardoor moesten we het opnemen tegen Spanje, misschien wel de sterkste tegenstander, en die test hebben we gewoon goed doorstaan.”

Hoe kijk je over het algemeen terug op het hele toernooi?
“Ons doel was om iedere wedstrijd te winnen, dan hadden we in de finale gestaan, maar dat is helaas niet gelukt. Toen dat niet lukte hadden we als doel om sowieso derde te worden. We namen niet genoegen met een vierde plek want we wilden niet afhankelijk zijn van anderen. Dat hebben we prima gedaan en de wedstrijd tegen Canada hebben we overtuigend gewonnen. Als team hebben we ook zeker stappen gezet. Tijdens de wintertrip in Kaapstad hebben we op bepaalde dingen getraind en je zag nu al dat sommige zaken verbeterd waren, dat is mooi.”

'We weten ook dat er nog steeds werk aan de winkel is'

En op jouw seizoen persoonlijk?
“Met Kampong hebben we een zeer succesvol seizoen gedraaid en ik ben trots op wat we als team hebben gepresteerd. Ook over het Nederlands elftal ben ik tevreden. We zijn opgestaan op de momenten dat het moest en we hebben als team bepaalde aspecten ook echt verbeterd, maar we weten ook dat er nog steeds werk aan de winkel is!”

Je hebt een lang seizoen gedraaid, ga je nu lekker genieten van een vakantie?
“Ja, ik heb nu 2,5 week vakantie en dan wacht ons alweer de voorbereiding op het EK eind augustus. Het is vooral een kwestie van uitrusten en opnieuw opladen, zowel mentaal als fysiek. Ik ben nog aan het kijken voor een last-minute zodat ik er toch even tussenuit ben.”

Dan kan ik je alleen maar heel veel plezier wensen!
“Bedankt, dat gaat zeker goed komen!”

Delen: