Word abonnee

Formule 1

De Max Factor

ANP

Formule 1

De Max Factor

door: Gerard den Elt
24 juli 2017
22 tot 27 minuten lezen

Being Max Verstappen is geen kleinigheid, dat maakt vier dagen rondlopen in zijn slagschaduw wel duidelijk. Zijn raceweekeinde wordt van minuut tot minuut gedicteerd door een strakke agenda – vrije trainingen, de kwalificatie, teambesprekingen, interviews met de wereldpers, ontmoetingen met vips en – o ja – ook nog een Grand Prix. Helden ging op bezoek.

Al een half Formule 1-seizoen heeft Max Verstappen een lastig af te schudden bijrijder in de cockpit van zijn RB13: de pechduivel. Of zoals een Duits autosportmagazine het seizoen van de onfortuinlijke coureur tot dusver handzaam samenvatte: ‘Pech achtervolgt hem zoals een hond zijn baasje.’

“Ik heb meer achterop de scooter gezeten dan op het circuit gereden,” grapt Max met zelfspot.

Een kleine tien minuten is hij beschikbaar in de ontvangstruimte van zijn team, het Red Bull Energy Station, vier dagen lang het epicentrum van de aanhangers en gasten van de energiedrankgigant tijdens de Grand Prix van Silverstone. De blikjes energiedrank zijn onbeperkt beschikbaar voor de gewaardeerde gasten, evenals gerechtjes en andere drankjes. Hier heerst gastvrijheid.

De sfeer rond Max is losjes, ontspannen. Geen spoor meer van de ontluistering na de Grand Prix op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Daar begaf zijn koppeling het al in de opwarmronde. Van de eerste negen races dit seizoen – dus Silverstone niet meegerekend – legde hij slechts 277 van de 558 ronden af. Omgerekend amper 1352 kilometer, de afstand van circa vier GP’s achtereen. Zelfs Fernando Alonso reed in zijn McLaren-Honda, een erkend onbetrouwbare rammelbak op het ogenblik, dit seizoen meer raceronden.

Max heeft het malheur deze donderdag van zich afgeschud. Hij treedt de tegenslag tegemoet met optimisme en humor als antigif. De Nederlandse pers benadert hem met merkbaar respect. Dat was even tevoren ook het geval bij de Britse collega’s, die Max aan hetzelfde tafeltje probeerden te gebruiken voor de krantenkoppen een dag later. Het zit zo: Lewis Hamilton was als enige van de twintig Formule 1-coureurs afwezig bij een racedemonstratie in hartje Londen, daags voor het raceweekeinde op Silverstone.

De tabloids willen de coureur een lesje leren, want de meervoudig wereldkampioen had het lef gehad om zijn fans in de kou te laten staan en na Oostenrijk midweeks even langs te wippen bij zijn vriendin op een jacht voor de kust van het Griekse eiland Kos. Een mooie rel ligt in het verschiet, nu nog een coureur van naam die er schande van wil spreken. Waarom zou de Boy Wonder van de autosport niet wat olie op het vuur kunnen gooien in de richting van Batman? Maar hoe de Britse collega’s het ook proberen, Max trapt niet in de val.

Verstappen: ‘Ik heb de laatste tijd meer achterop de scooter gezeten dan op het circuit gereden’

Delen: