Word abonnee

Schaatsen

Gekapt met alle bullshit

Ferdy Damman

Schaatsen

Gekapt met alle bullshit

door: Jasper Boks
3 januari 2022
3 tot 8 minuten lezen

Antoinette de Jong kwam vier jaar geleden ondanks olympisch zilver en brons met een ontevreden gevoel terug van de Spelen. Dat moet dit keer anders. Een gesprek met de schaatsster van Jumbo-Visma over trouwen, nieuwe schoenen en een nieuwe koers. “Nee, Antoinette, je bent geen influencer, maar een schaatsster.”

Nieuwe schoenen
“Waarom kwam er bij mij maar niet uit wat ik in me had? De testen van mijn coach Jac Orie wezen keer op keer uit dat ik fysiek helemaal in orde was. Ik voelde me ook sterk. Maar eenmaal op het ijs kon ik mijn energie niet kwijt. Ik voelde me zo machteloos. Ondertussen piekerde ik me suf wat er nou mis was met me.

Stond ik begin 2020 tegenover Bert Maalderink van de NOS die voor de WK allround tegen me zei: ‘Je hebt de beste papieren voor de wereldtitel.’ Met hangen en wurgen werd ik derde. En voor de WK afstanden wist ik me niet eens te kwalificeren op een individuele afstand. Het ging van kwaad tot erger. Het gevoel van lekker vrijuit schaatsen kende ik niet eens meer. Het was bij mij alleen maar vechten. Het probleem werd dan alleen maar groter, want dan verloor ik de beheersing over m’n slag, ging ik steeds minder zijwaarts afzetten en steeds meer naar achteren trappen, waardoor ik mijn energie nog minder kwijt kon.

Ik ging steeds vaker met tegenzin naar de wedstrijden. Waar zat toch die blokkade bij mij? Ik wist dat ik fysiek en mentaal dik in orde was. Het is een makkelijk excuus om het dan maar af te schuiven op het materiaal. Daar wilde ik lange tijd ook niet aan. Na de zoveelste keer dat het er niet uitkwam, zei ik tegen mezelf: ligt het misschien toch aan mijn schoenen? Ik heb aangeklopt bij Viking, schaatste al sinds jongs af aan met hun schoenen. Viking wilde me heel graag helpen. We zijn op zoek geweest naar oplossingen, maar niets hielp. Ik bleef het gevoel houden dat er ergens iets miste.

Ik had voor mijn gevoel al een heel seizoen verprutst toen ik bij de NK afstanden, eind oktober 2020, meteen weer voelde dat het niet ging zoals ik wilde. Ik heb onmiddellijk Groothuis gebeld en gevraagd of ze mij konden helpen met een andere schaatsschoen. Het was een moeilijke beslissing. Ik ben niet iemand die zomaar overstapt op een ander merk, ben loyaal. Maar ik moest breken met wat ik gewend was.

Groothuis heeft een schoen voor me gemaakt. Het was een compleet ander gevoel dan ik gewend was. Het voelde bijna als opnieuw leren schaatsen die eerste paar weken. Ik heb in de eerste tweeënhalve week een keer of zes gewisseld van schoen. Mijn vriend Coen was heel belangrijk voor me in die periode. Hij zei telkens: ‘Je moet op jezelf en op je gevoel vertrouwen. Gun die nieuwe schoenen de tijd.’”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: