Word abonnee

Voetbal

Vanity Lewerissa: ‘Alleen het woord al: kánker’

Manon van der Zwaan

Voetbal

Vanity Lewerissa: ‘Alleen het woord al: kánker’

door: Rob Willemse
8 november 2022
3 tot 8 minuten lezen

Thuis in Maastricht, waar Ajax de favoriete club is, vertelt Vanity Lewerissa (31 jaar, voetbalster van Standard Luik en eerder VVV, PSV en Ajax, elfvoudig international en Europees kampioen 2017) over haar angstige kalenderjaar 2022. Dat begint op zaterdagochtend 8 januari. “Ik lag nog in bed, had jeuk aan m’n rechter oksel en voelde bij het krabben een knobbeltje in m’n borst, een kleine knikker. Meteen voelde ik aan m’n linker borst: niks.

Daarna ben ik op m’n telefoon gaan googelen en daardoor gingen de alarmbellen steeds harder af. Om m’n ouders niet ongerust te maken, hab ik thuis nog niks gezegd. Een teamgenootje dat me kwam ophalen voor de training is arts bij defensie. Haar heb ik gevraagd te voelen en een advies te geven. Ze vond het lastig te beoordelen en zei: ‘Ga maandag naar je huisarts.’

Toen ik terugkwam van de training heb ik het m’n ouders verteld en maandagochtend meteen de huisarts gebeld. Die kon het ook niet goed beoordelen en heeft me naar het ziekenhuis gestuurd, voor een echo en wat echt geen pretje is een mammografie. De arts daar zei dat het er niet kwaadaardig uitzag, maar dat ze voor de zekerheid toch een biopt zouden doen. Van een verdikking bij m’n oksel was dat nog niet nodig. Dat was nog pijnlijker dan van die tumor en kon eventueel altijd nog. Omdat ik een paar keer het woord ‘goedaardig’ had gehoord, was ik enigszins gerustgesteld.

HELDEN MAGAZINE EDITIE 64

Het verhaal van Vanity Lewerissa komt voort uit Helden Magazine nummer 64. In het dubbeldik eindejaarsnummer wordt er teruggeblikt naar het sportjaar 2022. Naast een uitgebreid interview met Irene Schouten komen nog tal van sporters en coaches voorbij die 2022 kleur gaven. Shorttrackkampioen Suzanne Schulting en haar coach Jeroen Otter gaan in gesprek.

Ook schaatshelden Thomas Krol en Kjeld Nuis komen voorbij. Merijn Zeeman vertelt over het succes van wielerploeg Jumbo-Visma en wat maakt Annemiek van Vleuten, die dit jaar alles won wat er te winnen viel, zo goed? Verder zijn er inspirerende sportverhalen te lezen in de vorm van een rapportage of interview van Giovanni van Bronckhorst, Luc Steins, John van ’t Schip en Hennie Stamsnijder.

WK voetbal Special

Daarnaast staat Helden Magazine editie 64 in het teken van het WK voetbal. In de ruim zeventig pagina’s tellende WK Special vertellen kenners als Ronald Koeman en Ruud Gullit wat Virgil van Dijk zo’n bijzondere voetballer maakt. Verder exclusieve interviews met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Cody Gakpo en balkunstenaar Soufiane Touzani. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 64!

Wil je geen geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: