Word abonnee

Column

Mentel: ‘Mijn herstel gaat met sprongen vooruit’

door: Barbara Barend
16 mei 2015

Iedere week mailt Barbara Barend met boegbeelden uit de Nederlandse sportwereld, om te kijken waar ze zich mee bezighouden en wat de ontwikkelingen zijn. Deze week beantwoordt snowboardster Bibian Mentel de mail van Barbara.

Lieve Bibian,

Het is alweer een maand geleden dat we elkaar spraken in onze briefwisseling en ik vind het weer eens tijd voor een update. Hoe gaat het nu met je? Ik zag op je Twitter dat je alweer een uurtje op de spinbike had gezeten. Hoe gaat dat, lukt dat allemaal?

In de vorige briefwisseling zei je ook dat je niet zo goed bent in thuis zitten en niks doen, hoe heb je de afgelopen weken je dagen ingevuld? Heb je er nog nieuwe hobby’s bijgekregen, ha?

Afgelopen maand is bekend geworden dat er ruim zes miljoen euro beschikbaar wordt voor gehandicaptensport. Hoe vind jij dat? Wat voor invloed gaat dit hebben op gehandicaptensport in Nederland? Heb jij hier ook nog een rol in gespeeld?

Ik hoor graag iets van je!!

Liefs,

Barbara 

——

Lieve Barbara,

Dank je wel voor je berichtje! Het gaat alweer een stuk beter met mij. De laatste twee weken gaat mijn herstel echt met grote sprongen vooruit! Ik ben nagenoeg volledig van mijn pijnstilling af en ik ben inderdaad al weer lekker een beetje aan ’t bewegen. Heerlijk om bezig te zijn en weer te bouwen aan mijn conditie. Op dit moment fiets ik een paar dagen per week en dat wissel ik af met wat yoga. Door al het liggen en niets doen, was ik enorm stijf geworden, dus yoga is heerlijk om mijn spieren lekker te stretchen.

'Julian vindt het heerlijk dat ik gewoon thuis ben'

Tja, naast het sporten, het beantwoorden van mailtjes voor de Mentelity Foundation, vul ik de dag vooral met “mama-dingen”. Julian vindt het namelijk heerlijk dat ik gewoon thuis ben! Hij neemt eigenlijk iedere dag wel vriendjes mee naar huis om te lunchen of na school te spelen. Ik heb dan ook heel veel tosti’s gemaakt en boterhammen gesmeerd!

Ja, fantastisch dat er zes miljoen euro beschikbaar is voor de gehandicaptensport. Het is namelijk ook zo nodig. Als ambassadeur voor het Fonds Gehandicapten Sport, vind ik ook dat iedereen met een handicap structureel zou moeten kunnen sporten en dat binnen een straal van tien km! Dat is op dit moment nog niet zo en moeten mensen met een handicap vaak 45 minuten reizen om überhaupt een sport te kunnen beoefenen. Zo wordt de drempel om te gaan sporten natuurlijk wel heel erg hoog.

'Ik hoop dat door de zes miljoen de sportinfrastructuur voor gehandicaptensport verbetert'

Ik hoop dan ook dat door onder andere de zes miljoen, die nu beschikbaar komt, de sportinfrastructuur voor gehandicaptensport verbetert, maar ook dat het makkelijker wordt voor mensen met een beperking om gebruik te maken van sportvoorzieningen (bijv. sportprotheses, sportrolstoelen etc.). Feitelijk gezien is de situatie nu zo dat je als prothese gebruiker één been van de verzekering vergoed krijgt en daar moet je het mee doen. Kies je voor een been dat praktisch is bij je dagelijkse bezigheden, dan is dit been vaak niet direct geschikt om mee te sporten, want voetballen op hoge hakken wordt best lastig!

Vooral kinderen/ jongeren die nog hun hele leven met hun beperking verder moeten, moeten toch de mogelijkheid krijgen om te ontdekken wat ze nog allemaal kunnen? En hoe mooi is het om dat te leren en te ontdekken door middel van sport? Dat moet toch voor iedereen mogelijk zijn!

Over dit onderwerp kan ik nog kantjes vol schrijven, maar daar zal ik je niet mee vermoeien (dan weet je wel gelijk waar we ons bij de Mentelity Foundation onder andere mee bezig houden).

Ik spreek je snel weer!

Liefs,

Bibian

Delen: