Word abonnee

Column

Pauw: ‘Het is hier geen moment saai’

door: Barbara Barend
8 september 2015

Iedere week mailt Barbara Barend met boegbeelden uit de Nederlandse sportwereld, om te kijken waar ze zich mee bezighouden en wat de ontwikkelingen zijn. Deze week beantwoordt Vera Pauw de mail van Barbara.

Lieve Vera,

Daar zijn we weer. Hoe is het met je? Heb je het naar je zin in Afrika?

Daarnaast ben ik erg benieuwd hoe het met je elftal gaat en of je de Eredivisie van de vrouwen een beetje volgt?

Ik hoor graag iets van je.

Liefs,

Barbara

——————————————————–

Lieve Barbara,

Leuk om weer van je te horen. De communicatie heeft wat vertraging opgelopen, omdat ik op dit moment op de All-Africa Games in Congo-Brazzaville zit. Er is werkelijk geen moment saai hier in Afrika en het kan altijd nog gekker.

Na aangekomen te zijn en -naar later blijkt- met z’n allen op het vliegveld door de telefoon/netwerk-provider MTN te zijn opgelicht, werden we met bussen naar het olympisch dorp gebracht. De levensstandaard in Congo-Brazzaville is laag. Het is voor mensen erg moeilijk om een leven op te bouwen. Dat werd direct duidelijk toen we door de stad reden. Vanuit het vliegtuig hadden we gezien dat het nieuwe olympisch dorp buiten de stad lag. Het bleek wel heel erg buiten de stad en afgescheiden van het leven te liggen. Afgescheiden van de realiteit van alledag. Rijdend over een nieuwe snelweg op palen over moeras heen gelegd, komen we aan in een gloednieuw opgetrokken dorp in ‘the middle of nowhere’, gebouwd door Chinezen. En dus heeft geen Congolees er gewerkt of zal ervan profiteren. Een olympisch stadion, Palace des Sports, twee 50m-zwembaden waarvan één in een overdekt stadion (er is hier niemand die zwemt, er bestaat zelfs geen zwemclub), hightech beachvolleybal, Beach Football, trainingsvelden, marmeren eetzalen, vijfsterren hotel voor de bobo’s, ontelbare nieuwe bussen, et cetera. Alles om zevenduizend atleten een competitie te laten uitvechten die buiten alle proporties is. Hoeveel van deze accommodaties zullen in de toekomst nog worden gebruikt? Men zegt dat het olympisch dorp huisvesting gaat bieden voor studenten, maar waar gaan zij dan studeren? Hoeveel ziekenhuizen, scholen, en universiteiten met opleidingen en onderwijspersoneel zouden hiervan bekostigd kunnen worden?

Het geld dat aan dit evenement is besteed, zou het leven van de mensen in Congo-Brazzaville op een hoger plan hebben kunnen brengen. En daar waar het hier om zou moeten draaien, het organiseren van het evenement, is niet in het draaiboek opgenomen. Het lijkt erop dat alleen de buitenkant telt met een openingsceremonie waarvoor alle atleten van twee uur tot half acht hebben zitten wachten. Eerst in de zon, daarna in de hitte van de catacomben. De president moest nog op zijn plaats gaan zitten. Vandaar!

'De tennissers vragen rond in de eetzaal wie de andere tennissers zijn, omdat niemand weet wanneer er een competitie zal beginnen'

Er is eten genoeg, eetzalen meer dan voldoende, ontelbare shuttlebussen, maar het kost –door gebrek aan organiserend vermogen- ons zo’n zes uur per dag om eten te bemachtigen. Omdat we uren in de rij moeten staan, zijn we al na drie dagen genoodzaakt om lunchpakketten aan te vragen, zodat we naast de training ook rust kunnen inbouwen.

De sport zelf lijkt er niet om te doen en de atleten al helemaal niet. De eerste twee dagen konden we niemand van CAF, de Afrikaanse voetbal confederatie, vinden. We moesten zelf naar het stadion om een trainingsveld te organiseren. Aangezien we de eersten waren, is ons dat aardig gelukt. Al hadden we vandaag ruzie op het veld omdat de mensen die het stadion gereed moeten maken, doodleuk elektrische draden over het veld legden, omdat er gelast moest worden. Op zo’n moment wordt het helaas weer duidelijk dat vrouwen blij moeten zijn dat ze een voetbalveld mogen betreden…

Maar goed, onze competitie gaat gewoon beginnen. Dat is allemaal nog niet zeker voor het boksen, turnen en karate. De vloer is nog niet binnen en het programma nog niet gemaakt. Meerderen wachten nog steeds op het wedstrijdschema. Een centraal bord dat op A4-tjes wedstrijden aanduidt, geeft nog steeds onze wedstrijd tegen Egypte aan, al hebben zij zich een paar weken geleden teruggetrokken van het evenement. De tennissers vragen rond in de eetzaal wie de andere tennissers zijn, omdat niemand weet wanneer er een competitie zal beginnen. En zo is er over iedere sport iets op te sommen.

Het voetballen is gelukkig midden in de stad. Voetbal is ook hier de volkssport en dat hoort dicht bij de mensen plaats te vinden. Maar op het moment dat ik dit schrijf, zittend in de bus terug van trainen, staan we al ruim een uur vast. We moeten daardoor vier uur voor aanvang van de wedstrijd vertrekken, dus de tijdsmarge van drie uur voor de wedstrijd eten zit er niet in. Politie-escorte zal er zijn, maar we zijn erg benieuwd wat ons te wachten staat. Kaartjes worden niet verkocht, iedereen mag naar binnen en helaas hebben we in het verleden gezien waar dat toe kan leiden…

'Je snapt denk ik wel dat binnen deze chaos ik geen mogelijkheid heb om de Eredivisie te volgen'

En zo hebben we na drie dagen al een hele lijst waarvoor Europeanen zich zouden omkeren en rechtstreeks terug naar huis zouden gaan. Maar onze meiden? Zij verbazen zich wel, maar laten zich niet beïnvloeden. Ze blijven lol houden met elkaar en op de trainingen zijn zij geconcentreerd. Toch moeten we heel goed opletten dat we de belasting in de gaten houden, want zwaar is het natuurlijk! Maandag startten we in groep B tegen Cameroon, de huidige gouden medaille winnaars en de Afrikaanse ploeg die het het verst heeft geschopt op het WK: 1/8ste finales. Een mooie start dus van een toernooi dat alleen door goede competitie zijn uitdaging kent. Na twee rustdagen spelen we vervolgens tegen Ghana. Na die wedstrijden en hopelijk een vervolg in het toernooi, weten we waar we staan en wat er nog te doen is voordat de belangrijkste fase eraan komt. Want na de All-Africa Games hebben we twee weken om toe te werken naar de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen tegen Equatorial Guinea, 3 oktober thuis en 16 oktober uit.

Je snapt denk ik wel dat binnen deze chaos ik geen mogelijkheid heb om de Eredivisie te volgen. Het is jammer dat we onszelf in de ontwikkeling hebben geblokkeerd door de BeNe League ertussendoor te gooien, waardoor menigeen het gevoel heeft weer opnieuw te moeten knokken voor de erkenning. Maar het vrouwenvoetbal is niet meer weg te denken uit het voetballandschap. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het herstellen van de structuur zal leiden tot verdere verbreding van de top in Nederland.

Tot de volgende keer, dan kan ik je hopelijk weer eens over de ontwikkeling van ons voetballen schrijven in plaats van over al deze randzaken.

Liefs,

Vera

Delen: