Word abonnee

Column

Op Djokovic staat geen maat

door: Jasper Boks
17 november 2015

Novak Djokovic was in 2011 bijna onverslaanbaar. Beter kon het niet, zeiden de kenners. Dit jaar bewijst de Serviër dat het wel het geval is.

16 november 2011
‘Roger Federer is mijn grote voorbeeld. Mijn droom is om ooit nummer één van de wereld te worden.’ Novak Djokovic was achttien jaar toen hij voor het eerst het ABN AMRO World Tennis Tournament aandeed in 2006. Hij sprak al perfect Engels, was welbespraakt en had een heel duidelijke carrièreplanning in zijn hoofd. 

Hij steeg snel op de wereldranglijst, in 2008 won hij al zijn eerste Grand Slam-titel in Australie. Toch kon hij daarna het laatste stapje niet maken. Jarenlang stond de Serviër te boek als een groot talent, maar lang was hij best of the rest. Roger Federer en Rafael Nadal verdeelden de grote prijzen, hij moest het doen met de kruimels.

Tekst gaat verder onder de foto

Een glutenvrij dieet. Dat was voor Djokovic de sleutel van zijn succes, vertelde hij in 2011.

Aan zijn slagen lag het voor die tijd niet. Wel aan zijn fysiek. Djokovic had altijd pijntjes, moest geregeld opgeven en kende geregeld flinke dips tijdens een wedstrijd. Dankzij het dieet verloor hij niet alleen een paar kilo, hij werd er ook veel fitter door. En doordat hij fitter was, nam zijn zelfvertrouwen zienderogen toe.

'In 2011 won hij liefst 41 duels op rij, de langste streak op John McEnroe in 1984 na die er één meer won'

Tot 2011 viel hij vooral op door zijn grappen en grollen. Hij dankte zijn bijnaam The Djoker aan zijn imitaties van collega’s als Nadal, Maria Sharapova, Boris Becker en John McEnroe. Hij kreeg de lachers op zijn hand met zijn persiflages. Maar toen hij serieuzer en professioneler aan de slag ging, kwamen de resultaten.

In 2011 won hij liefst 41 duels op rij, de langste streak op John McEnroe in 1984 na die er één meer won. Djokovic won liefst drie Grand Slam-titels dat jaar. Alleen op Roland Garros verloor hij in de halve finales. Ook won hij dat jaar vijf Masters Series-toernooien. De Serviër greep op zijn 24ste de eerste plaats op de wereldranglijst en verloor dat jaar slechts zes partijen.

Tekst gaat verder onder de foto

John McEnroe zei: ‘Djokovic heeft het tennis naar een nieuw niveau getild, hij heeft het beste jaar gehad in de historie van het tennis.’ McEnroe heeft statisch gezien het beste tennisjaar ooit, hij won in 1984 liefst 82 van zijn 85 wedstrijden. Maar hij won dat jaar ‘slechts’ twee Grand Slam-toernooien. ‘Vandaag de dag is er veel meer tegenstand, de spelers zijn atletischer. Wat Djokovic in 2011 heeft gepresteerd is indrukwekkender dan ik in 1984,’ aldus McEnroe.

Nadal, die in 2011 de eerste plaats op de ranglijst in moest leveren bij de Serviër, zei na de US Open, waar hij de titel moest laten aan Djokovic: ‘Wat jij dit jaar hebt gepresteerd is waarschijnlijk onmogelijk te evenaren.’

Stanislas Wawrinka voorkwam dat hij na Rod Laver als tweede man alle vier de Grand Slam-toernooien in één jaar won

In 2012, 2013 en 2014 kwam Djokovic daar ook niet meer bij in de buurt. Hij won elk jaar een Grand Slam-titel. Maar dit jaar staat er opnieuw geen maat op de inmiddels 28-jarige tennisser.

Sterker, wat hij dit jaar heeft laten zien is nog beter dan vier jaar terug. Even wat cijfers op een rij. Djokovic won de Australian Open, Wimbledon en US Open en was verliezend finalist op Roland Garros. Stanislas Wawrinka voorkwam dat hij na Rod Laver als tweede man alle vier de Grand Slam-toernooien in één jaar won.

Tekst gaat verder onder de foto

Hij won dit jaar ook nog eens zes Masters-toernooien. Nog nooit won iemand zoveel van die toernooien in een seizoen. Djokovic voerde de wereldranglijst dit jaar aan met 16.785 punten, nog nooit kon een tennisser dat puntentotaal overleggen. Het prijzengeld oversteeg al de zestien miljoen dollar, ook een record, terwijl hij bij de ATP World Tour Finals deze week ook al topfavoriet geldt. Hij won het officieuze WK al vier keer, waaronder de afgelopen drie seizoenen.

Dit jaar verloor hij slechts vijf wedstrijden. En dan te bedenken dat Djokovic concurrentie heeft van grootheden als Roger Federer, Rafael Nadal en Andy Murray.

Djokovic werd voor zijn trainingen aangewezen op een leeggelopen zwembad, dat diende als tennisbaan

Veel indrukwekkender kan het inderdaad niet voor de tennisser die sinds vorig jaar wordt getraind door Boris Becker en die vorig jaar ook nog trouwde en vader werd. Al valt er nog wel wat te wensen. Volgend jaar wil Djokovic voor het eerst Roland Garros winnen en ook olympisch goud in het enkelspel ontbreekt nog op zijn palmares. Daarnaast is hij fit en goed genoeg om nog een aantal jaren huis te kunnen houden. De teller staat op tien Grand Slam-titels. Kan hij Nadal, die er veertien pakte, en Federer die het recordaantal van zeventien Majors won, achterhalen? ‘Dit is het beste jaar uit mijn carrière, zonder twijfel.’

De oorlog in het voormalige Joegoslavië zorgt er volgens eigen zeggen voor dat hij met beide voeten op de grond blijft. Belgrado werd gebombardeerd door de NAVO toen hij opgroeide. Djokovic werd voor zijn trainingen aangewezen op een leeggelopen zwembad, dat diende als tennisbaan.

Tekst gaat verder onder de foto

De bewijsdrang bij Djokovic is enorm. Het heeft met zijn afkomst te maken, verklaarde hij al eens. Over Serviërs bestonden veel vooroordelen, vond hij. Hij strijdt niet alleen voor zichzelf, maar hoopt met zijn prestaties ook zijn land op de kaart zetten en het beeld dat mensen van zijn geboorteland hebben, bij te stellen.

Er is nog werk aan de winkel, want qua populariteit komt Djokovic vooralsnog niet in de buurt van Federer en Nadal. ‘Ik zal niet gaan zweven door de successen. Ik wil dit niveau nog jaren vasthouden.’

Delen: