Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Fantastische ervaringen met Turkse supporters’

door: Kelly van Tilborg
28 maart 2015

Het Nederlands elftal speelt vanavond in De ArenA de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. De Turken staan na vier duels op de vierde plaats in groep A, twee punten achter Nederland. Wij spraken met Nordin Amrabat, die een verleden heeft in zowel Nederland als Turkije. Wij vroegen hem naar de wedstrijd en de Turkse supporters.

“Ik verwacht een heel mooie wedstrijd vanavond,” begint Amrabat. “Turkije heeft een goede selectie met veel kwaliteit. Ik denk dat Nederland het heel moeilijk gaat krijgen tegen een sterk Turkije. Hun hele middenveld en aanval is zo sterk. In mijn ogen hebben ze ook echt een fantastische coach, dat heeft hij al een aantal keer bewezen.”

Nederland mist in de wedstrijd tegen Turkije sterspeler Arjen Robben en ook Robin van Persie is er niet bij. Dat is volgens Amrabat een grote aderlating voor het team van Guus Hiddink. “Dat scheelt een slok op een borrel, denk ik. Als je zag hoe belangrijk Arjen en Robin waren op het afgelopen WK, dan is dit voor het Nederlands elftal echt een grote tegenvaller.”

'De Turkse supporters zijn geen agressievelingen, ze doen het allemaal uit liefde voor de sport'

Het Turkse voetbal staat bekend om de grote liefde voor het spelletje en de fanatieke aanhang. De verwachting is dan ook dat De ArenA vanavond voor een groot deel gevuld is met Turkse supporters. Dat zal wennen zijn voor de spelers van het Nederlands elftal, die normaal gesproken het overgrote deel van het stadion Oranje zien kleuren bij een thuiswedstrijd. Zelf heeft Amrabat drie jaar in Turkije gevoetbald, eerst bij Kayserispor en daarna bij Galatasaray. Hij weet dus hoe het er aan toe kan gaan in een Turkse heksenketel. 

“Ik heb echt fantastische ervaringen met de Turkse supporters. Als je in Turkije voetbalt zit het stadion altijd bomvol, ook als je een uitwedstrijd speelt. Dat is zo mooi. De supporters zijn altijd aan het zingen en zorgen voor een prachtige sfeer in het stadion. De Turkse supporters zijn ook geen agressievelingen, ze doen het allemaal uit liefde voor de sport. Ik verwacht dat De ArenA halfvol zit met Turkse supporters. Het wordt voor iedereen een heel mooie ervaring, zeker voor de jonge spelers die zoiets nog nooit hebben meegemaakt.”

'Ik denk dat de wedstrijd beslist gaat worden op details

Door zijn verleden in zowel Nederlands als Turkije kent Amrabat veel spelers uit beide selecties, bijvoorbeeld Wesley Sneijder, die aanstaande zaterdag de aanvoerdersband draagt. Contact heeft hij niet gehad met Sneijder. “Ha, nee joh. Iemand als Sneijder zit echt niet te wachten op een tip van Nordin Amrabat. Die jongen heeft al zoveel meegemaakt en speelt zaterdag zijn 112e interland. Hij kent alle spelers door en door. Zo iemand hoef je eigenlijk alleen maar succes te wensen!”

Aan een voorspelling durft Amrabat zich niet te wagen. “Nee, beide teams hebben veel kwaliteiten en het kan echt alle kanten opgaan. Ik denk dat de wedstrijd beslist gaat worden op details.”

Zelf kan Amrabat de wedstrijd van vanavond niet zien, hij speelt op hetzelfde tijdstip met Marokko tegen Uruguay. De wedstrijd tussen Nederland en Turkije begint vanavond om 20.45. 

Delen: