Word abonnee

Helden in het nieuws

De eerste keer van Sander de Wijn

door: Kelly van Tilborg
14 mei 2015

Bij alles is de eerste keer het spannendst, want wat gaat er gebeuren en hoe moet het precies? Wij vragen topsporters naar hun eerste keer: van een luier verschonen, tot de eerste keer verliefd zijn. Deze week de eerste keer van hockeyer Sander de Wijn.

De eerste keer dat je hockeyde..
“Als klein jongetje zat ik op voetbal, ik was een groot fan van Ajax. Ik was ongeveer vier jaar toen ik met mijn vader meeging naar de plaatselijke hockeyclub CIVICUM in Cuijck en daar een beetje ging spelen met een bal en een stick. Ik liep daar dan in mijn Ajax-tenue, ha. Ik kom uit een echte hockeyfamilie en mijn vader zei altijd tegen me: ‘Als je acht jaar bent ga je van voetbal af en ga je op hockey.' Destijds vond ik dat best jammer, want al mijn vriendjes zaten op voetbal, maar achteraf ben ik blij dat die keuze voor mij is gemaakt.”

Tekst gaat verder onder de foto

De eerste keer dat je een wedstrijd speelde voor Kampong..
“Pfoe, de eerste wedstrijd weet ik niet zo goed meer, maar de tweede kan ik mezelf nog wel goed herinneren. Dat was een wedstrijd tegen Rotterdam. Door een beuk van Jeroen Hertzberger kwam ik verkeerd terecht en brak ik mijn sleutelbeen. Dat was moeilijk voor me, het was mijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse en ik hockeyde eindelijk tussen de grote jongens. Drie weken voor het WK voor junioren brak ik mijn sleutelbeen weer op dezelfde plaats. Mijn eerste jaar was dus best lastig. Ik ging voor het eerst op kamers, voor het eerst studeren en dan ook nog die blessures.”

De eerste keer dat je scoorde voor Kampong..
“Dat was in de wedstrijd thuis tegen Rotterdam. Ik stond die wedstrijd linksachter en uit een lange corner kwam de bal bij mij terecht en scoorde ik in de linkerbovenhoek. De keeper van Rotterdam was Pirmin Blaak, iemand die ik goed ken, dus dat was best leuk. Dat zijn ook momenten die je niet snel meer vergeet!”

'Ik hoop dat ik dit weekend een écht grote prijs ga pakken'

De eerste keer dat je werd opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal..
“Ook toen kwam er een blessure om de hoek kijken. Het was in december 2010 en toen gingen we op stage in Spanje. Tijdens het hockeyen bleef mijn duim in het kunstgras hangen waardoor de banden van mijn duim waren opgerekt. Ik had weinig controle en moest toen rust houden. Mijn debuut ging toen dus niet door. Mijn debuut maakte ik uiteindelijk in een wedstrijd tegen Duitsland. We speelden in een vol stadion en wonnen met 2-1. Erg mooi dus.”

De eerste keer dat je scoorde voor het Nederlands elftal..
“Dat was op een regenachtige dag in een wedstrijd tegen Argentinië. Ik kreeg op links de bal, speelde twee man uit en schoot de bal uiteindelijk in de linkerbovenhoek. Dat was een heel mooi moment en iedereen was ook blij voor me.”

De eerste keer dat je een grote prijs pakte in je hockeycarrière..
“Pfoe, ik heb wel al heel veel zilver, ha. Maar mooi om te noemen is het kampioenschap met de D1 toen ik nog bij Union in Nijmegen speelde, dat was samen met Robbert Kemperman. Als ik daar nu aan terugdenk, dan was dat eigenlijk het begin van alles. Ook de medaille op de Olympische Spelen blijft, ondanks dat het een zilveren is, een heel mooie prijs. Ik hoop dat ik dit weekend eindelijk een écht grote prijs ga pakken: het landskampioenschap met Kampong!”

'Ik heb bier dus echt leren drinken'

De eerste keer dat je herkend werd op straat..
“Dat was denk ik in Utrecht door jongentjes die fan zijn of zelf bij Kampong spelen. Ik vind dat altijd leuk en ik sta er ook voor open. Zelf vond ik het vroeger ook heel leuk als ik mijn idool of voorbeeld ergens zag en het is een kleine moeite om een handtekening te zetten of even te praten.”

De eerste keer dat je een biertje dronk..
“Dat heeft even geduurd. Ik dronk vroeger geen prik, dat vond ik helemaal niks en ik vond het een raar gevoel op mijn tong, ha. Ik heb bier echt leren drinken. Ik denk dat ik zestien was en samen met vriendjes op een feestje.”

De eerste keer dat je verliefd was..
“Op de basisschool had ik altijd wel wat vriendinnetjes, maar dat kan je niet serieus noemen. Ik denk dat ik in groep zeven of acht zat toen het wat serieuzer werd en je misschien wat voelde voor een meisje. Het meisje waar ik voor het eerst verliefd op werd, was Michelle. Daar is het trouwens ook bij gebleven, ha.” 

Delen: