Word abonnee

Helden in het nieuws

Dijkema: ‘Wij zijn toe aan het hoogste niveau’

door: Jasper Boks
15 augustus 2014

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn één wedstrijd verwijderd van een terugkeer in de A-groep van de World Grand Prix. Dan moet zaterdagavond in Polen van België worden gewonnen. Helden Online sprak spelverdeelster Laura Dijkema.

Acht overwinningen boekten de Nederlandse volleybalvrouwen in de voorronde van de World Grand Prix. Slechts één duel ging verloren, vorige week tegen Puerto Rico. En dat land was vrijdagavond opnieuw de tegenstander tijdens de Final Four in Polen. Het was opnieuw spannend, maar Nederland sleepte de zege er uit: 3-1 (22-25, 31-29, 25-20, 25-12).

“Het was een aparte wedstrijd,” aldus spelverdeelster Laura Dijkema. “We begonnen heel goed, namen een 14-5 voorsprong. Maar toen slopen er fouten in ons spel en kwam Puerto Rico terug. Zij hebben twee heel ervaren speelsters en als die het op hun heupen krijgen, is Puerto Rico erg gevaarlijk. Zij wonnen de eerste set en we speelden in die periode tegen onszelf. We sleepten de tweede set er toch uit en dat was het breekpunt.”

'We laten al heel vaak goed en heel mooi volleybal zien. We zouden alleen iets constanter kunnen zijn. Dat is ook weer niet zo vreemd, we zijn een jonge ploeg'

Zaterdagavond is België de tegenstander in de finale. Nederland won twee keer van de Belgische vrouwen in de voorronde. Bij een nieuwe overwinning keert de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen terug in de A-groep van de World Grand Prix, waarin de twaalf beste landen van de wereld uitkomen. Dijkema: “We beginnen weer op nul, hebben niets meer aan overwinningen in de voorronde. We kennen de Belgische meiden erg goed, en zij ons ook. We weten precies wat we kunnen verwachten: een werkwedstrijd.”

Bereid jij je nog op een speciale manier voor op de finale?

“We beginnen de dag zoals altijd met een ochtendtraining. Daarna is het tijd voor een siësta. En we krijgen nog een videoanalyse te zien van de wedstrijd die de Belgische meiden vrijdagavond tegen Polen speelden. Maar ik heb geen rituelen in aanloop naar een wedstrijd of zo.”

Sinds 2012 is er een wisseling van de wacht opgetreden. Veel ervaren speelsters zwaaiden af, met een jonge ploeg werken jullie richting de Spelen in Rio. Hoe belangrijk is een terugkeer in de A-groep?

“We zijn een jonge ploeg, gaan stapje voor stapje weer omhoog. Ik denk dat wij toe zijn aan de stap naar de A-poule. Het is goed voor ons als we tegen de absolute toplanden gaan spelen. Dan kunnen we weer verder groeien.”

Wat moet er beter om ook op dat niveau overeind te blijven?

“We laten al heel vaak goed en heel mooi volleybal zien. We zouden alleen iets constanter kunnen zijn. Dat is ook weer niet zo vreemd, we zijn een jonge ploeg. Als we meer ervaring krijgen, zal je zien dat we automatisch ook constanter worden. En om ervaring op te doen is de stap naar de A-poule weer essentieel.”

Eerst de finale tegen de Belgen, maar over een maand staat alweer het volgende grote toernooi op het programma: het WK in Italië.

“Met het WK zijn we nu echt nog helemaal niet bezig. We hebben de laatste tijd alleen maar toegewerkt naar de Final Four. Als we terug zijn uit Polen gaan we pas aan het WK denken.”

Heel veel succes vanavond!

Een interview met Laura Dijkema is te zien en te lezen in de nieuwe Helden Magazine, die nu in de winkels ligt.

Delen: