Word abonnee

Helden in het nieuws

Uytdehaage: ‘Colaatje erin en gaan’

door: Jasper Boks
4 september 2014

Bekend en onbekend Nederland springt aanstaande zondag de grachten in voor de Amsterdam City Swim. Ook tweevoudig olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage waagt zich aan het koude water en haalt op deze manier geld op voor de spierziekte ALS.

Kun jij een beetje zwemmen Jochem?

“Inmiddels wel, maar voordat ik in 2012 voor het eerst meedeed aan de Amsterdam City Swim nog niet. Ik had in mijn jeugd zwemdiploma’s A en B gehaald en was ook nog op weg naar mijn C. Ik vond het moeilijk om twaalf meter onder water te zwemmen. Dat durfde ik destijds niet. Ik had er dus moeite mee om mijn hoofd onder water te houden, vond dat een beetje eng. Ik heb het afgelopen jaar ook twee triatlons gedaan om geld en aandacht te vragen voor taaislijmziekte en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting waar ik ambassadeur van ben. Daarvoor ben ik extra zwemles gaan nemen en heb ik een goed zwempak gekocht. En ik moet zeggen dat ik zwemmen leuk vind, het gevoel van vrijheid van het zwemmen in open water is mooi.”

'Ik vind de gedachte dat ik ook zomaar ALS kan krijgen heel eng. Ik denk geregeld: het zal toch niet?'

Jij bent natuurlijk ook nog altijd een sportman. Heb je nog een tijd in gedachte waarin je die 2014 meter wilt afleggen?

“Ik wil mijn tijden van de vorige twee deelnames in de Amsterdamse grachten verbeteren. Over 1500 meter in het open water heb ik 31 minuten gedaan, met een betere techniek dankzij de zwemlessen en mijn betere zwempak, wil ik eigenlijk binnen de veertig minuten klaar zijn. Ik gooi er zondag een colaatje in en daarna is het: gáán. Maar ik vind het in de eerste plaats een goed en leuk evenement.”

Zei jij meteen ‘ja’ toen ze je vroegen?

“Zeker. Ik vind het heerlijk om me een uurtje in te spannen, we doen dat ook nog met een groepje, vanuit Lifeguard. Waarom ik me graag voor ALS inzet is omdat bij mij de angst leeft dat ik het ook ooit kan krijgen. Je ziet geregeld dat mensen die heel sportief zijn, worden getroffen door de spierziekte. En daar bevinden zich ook weer veel duursporters onder. Dat raakt me, ik vind de gedachte dat ik ook zomaar ALS kan krijgen heel eng. Ik denk geregeld: het zal toch niet?”

Barbara Barend doet zondag voor het eerst mee aan de City Swim, heb jij nog tips voor haar als ervaringsdeskundige?

“Zorg dat je een goed pak hebt, zodat je niet koud wordt.”

Delen: