Word abonnee

Helden in het nieuws

Vincent Janssen: ‘Springt weleens een balletje van mijn voet’

door: Barbara Barend
6 september 2016

Van de Jupiler League naar de Eredivisie, van de Eredivisie naar de Premier League, van debutant naar basisspeler van het Nederlands elftal. En dat in een jaar tijd. Oranje heeft het zwaar, maar daar trekt Vincent Janssen zich niets van aan. Alsof hij er al jaren staat, vult hij een van de traditioneel moeilijkste posities van Oranje in. “Ik pas me nu eenmaal makkelijk aan, dat is denk ik mijn talent. Van mijn gave techniek moet ik het niet hebben hoor, ha!” 

Spurs
Zijn debuut in Oranje maakte de 22-jarige Janssen pas zes interlands geleden. Toch is Janssen voor bondscoach Danny Blind nu al de onbetwiste eerste spits, vertrelde hij onlangs aan Helden. Dat nu juist dit Oranje als een ‘mindere’ lichting wordt aangeduid, zegt hem weinig. “In Engeland vinden ze juist dat we een hele talentvolle groep hebben. Ze begrijpen er niets van dat we het EK niet hebben gehaald. Zo zie je maar dat andere landen heel goed over ons denken. Ik heb alle vertrouwen in deze ploeg en dus ook dat we het WK gaan halen.”

Een duidelijke verklaring voor bijvoorbeeld de nederlaag tegen Griekenland heeft hij niet. “We beginnen goed en wat er dan precies mis gaat, vind ik ook moeilijk om aan te geven. In de kleedkamer ben ik sowieso rustig. Ik geef niet zo snel mijn mening. Ik kan dan wel de eerst spits zijn, maar er zijn jongens met meer ervaring. En ik denk dat middenvelders en verdedigers sowieso beter zien wat er goed en fout gaat in een wedstrijd. Spelers als Wesley Sneijder weten dat heel goed. Ik vind het ook best lastig om tijdens een wedstrijd te analyseren wat er mis gaat. Er gebeurt natuurlijk ook veel achter me. Ik sta met mijn gezicht naar de goal en zie niet alles.”

'Mijn techniek is niet subliem, ik ben geen Van Persie of Van Nistelrooij'

Nog maar twee maanden geleden maakte Janssen zijn droomtransfer van AZ naar de Londense topclub Tottenham Hotspur. In Londen maakt hij direct indruk. Hij speelde al een keer in de basis en viel twee in. “Ik ben ontzettend goed in mezelf aanpassen. Ik heb voor mijn leeftijd ook best al wat clubs versleten.”

Janssen begon bij Top Oss, kwam via NEC bij de jeugd van Feyenoord. “Ik was vijftien jaar, kwam uit Oss en ging naar school in Nijmegen. Toen ik naar Feyenoord ging, verhuisde ik naar Rotterdam en kwam in een heel andere wereld. Van het gemoedelijke Brabant naar de grote stad. Dat was best wel hard. Daar moest ik aan wennen, maar het heeft me uiteindelijk ook enorm geholpen. Misschien is dat wel mijn grootste talent, dat ik me dus goed kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden,” zegt hij met een brede grijns, “want mijn techniek is niet subliem, ik ben geen Van Persie of Van Nistelrooij. Er schiet nog steeds wel eens een balletje van mijn voet, ha!”

'Na regen komt zonneschijn'

Niet alleen zijn aanpassingsvermogen valt op. Zijn tomeloze inzet maakt ook indruk in Engeland. “De Premier League eist meer van een speler dan de Eredivisie. In Nederland mag je echt geen sliding maken tijdens een training, als je dat in Londen niet doet hoor je er gewoon niet bij. Ik ga er ook helemaal voor in de trainingen. Niet zeiken, gewoon doorgaan. Dat is misschien ook wel de Engelse mentaliteit. Ik voel me er prettig bij en in ieder geval fitter door.”

Zweden
Vanavond speelt Janssen de misschien wel belangrijkste wedstrijd van het jaar, de eerste WK-kwalificatie wedstrijd tegen Zweden. Ondanks alle commotie op bestuurlijk en sportief niveau, probeert de spits zicht vooral met voetbal bezig te houden. “Ik trek me niet veel aan van de kritiek rondom Oranje, de mensen mogen schrijven wat ze vinden. Ik vind dat er veel kwaliteit in deze spelersgroep zit, maar het is duidelijk dat het de laatste jaren niet goed is gegaan. Maar goed, laten we maar zo zeggen: Na regen komt zonneschijn. Wij zijn ervan overtuigd dat we het kunnen.”

Delen: