Word abonnee

Uit helden

De gele trui van Henk Lubberding

door: Kelly van Tilborg
7 juli 2015

Zeventien Nederlanders droegen in de Tour de France ooit het tricot waar elke wielrenner van droomt: de gele trui. Van hen zijn er nog dertien in leven en poseerden er twaalf voor onze camera. Vandaag: Henk Lubberding.

4 AUGUSTUS 1953, 1 DAG IN HET GEEL

“In totaal heb ik dertien keer de Tour gereden en tijdens mijn twaalfde, in 1988, heb ik één dag de gele trui gedragen. In de vijfde etappe zat ik in een kopgroep, met ook Panasonic-ploeggenoten Erik Breukink en Peter Winnen. Ook Sean Kelly zat erbij. Ik probeerde weg te komen, want mijn doel was om de etappe te winnen. Dat lukte me niet. Ik gaf alles in de sprint, maar won de etappe niet. Ik pakte wel het geel.

Toen ik over de streep kwam, waren de journalisten door het dolle heen. Maar ik baalde als een stekker. Ik wilde de etappe winnen, niet de gele trui pakken. Het deed mij op dat moment helemaal niks. Later ben ik wel gaan beseffen wat nou de waarde is van zo’n gele trui, het is niet zomaar iets. Een trui pakken in de Tour is toch van een andere orde dan een trui van andere wedstrijden. Uiteindelijk past die trui ook mooi in het plaatje van mijn carrière, maar dat ik in 1978 de witte trui naar Parijs mocht dragen, doet mij veel meer.

Ik heb ook alleen maar de truien bewaard die ik aan het einde van een wedstrijd heb gewonnen, niet die ik tussendoor heb gedragen. Wat moet je daar allemaal mee? Alleen voor de gele trui heb ik een uitzondering gemaakt, die hangt tussen de andere truien.”

Delen: