Word abonnee

Uit helden

Gelukkig hebben we de foto’s nog

door: Jasper Boks
25 oktober 2016

Bob de Jong associeerden we net zo erg met de winter als erwtensoep. Jaar in jaar uit reed hij zijn rondjes. Maar begin dit jaar is aan het Tijdperk Bob een einde gekomen. We blikken terug met de bijna veertigjarige Marathon Man en kijken vooruit.

Door Jasper Boks

Bob de Bouwer
“Bang voor het zwarte gat ben ik nooit geweest hoor, dat is niet de reden dat ik zo lang ben blijven schaatsen,” lacht Bob de Jong als hij de eerste foto voorgeschoteld krijgt. De foto is gemaakt op 12 maart dit jaar, toen hij tijdens de World Cup-finale in Heerenveen de oeuvre-award kreeg van de KNSB. Bob was jarenlang top. In november 1996 debuteerde hij als net twintigjarige bij de profs, een kleine twintig jaar later zwaaide de Marathon Man van het schaatsen af.
“Een week nadat ik olympisch goud had gewonnen in Turijn riep ik tegen m’n manager dat het klaar was. Dat was dus al in 2006. Vier jaar later kwam ik terug uit Berlijn, waar ik vier jaar had getraind onder m’n coach Bart Schouten, en dacht ik: ik ga lekker marathons rijden, doe de langebaan er nog bij. Dat jaar reed ik iedereen zoek. Het bleef maar goed gaan, het liep een beetje uit de hand.”

'Het is winter, dus Bob schaatst z’n rondjes'

Zelfs voor Bob bleef de tijd niet stilstaan, merkte hij het laatste jaar van zijn loopbaan. Hij trainde in Canada en was weer aangesloten bij Schouten. “Het duurde steeds langer voordat ik herstelde van een training. In Calgary reed Ted-Jan Bloemen bovendien élk rondje een seconde harder dan ik! Ik wist toen: mijn tijd is gekomen.”
Het naderende afscheid viel Bob zwaar, vooral toen hij er in december vorig jaar niet in slaagde zich te kwalificeren voor de WK afstanden, waarop hij liefst zeven gouden, acht zilveren en vijf bronzen medailles op de vijf en tien kilometer verzamelde. “Dat ik wat los heb gemaakt, merk ik dagelijks. Als ik op een terrasje zit, komen er wildvreemden op me af die me bedanken voor al die mooie jaren. Het was voor veel mensen zo normaal: het is winter, dus Bob schaatst z’n rondjes.”

Het complete verhaal met Bob de Jong is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Delen: