Word abonnee

Uit helden

Voorwoord Barbara: Knuffels

door: Barbara Barend
30 november 2016

Wat een ongelofelijk sportjaar hebben we achter de rug, vol hoogte- en dieptepunten.

Johan Cruijff, de grootste Nederlandse held ooit, is overleden op 24 maart dit jaar. Die dag zal me helaas altijd bijblijven. Nog altijd is het gek dat hij er niet meer is. Ik koester de momenten die ik met hem heb meegemaakt en denk vaak aan de laatste mooie ontmoeting in Barcelona, een paar weken voor zijn dood, op de bank bij hem en zijn vrouw Danny thuis. Voor de laatste keer kreeg ik voetbalcollege en voor altijd is het me duidelijk waarom we met de punt naar achteren moeten spelen en niet met een nummer tien met de punt naar voren. Dierbaarder nog waren de wijze lessen over m’n kinderen en hoe daarmee om te gaan.

Naast dit dieptepunt natuurlijk de geweldige hoogtepunten op de Olympische Spelen. Van Dorian van Rijsselberghe en Marit Bouwmeester tot Elis Ligtlee en Anna van der Breggen, van Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal, tot de lichte dubbeltwee en Sanne Wevers. Wat was het genieten geblazen.

En dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe Cruijff: onze eigen Max Verstappen. Week in week uit doet hij de wereld versteld staan met zijn geweldige races. Hij is de eerste Nederlander die in de buurt gaat komen van Cruijff-status, wereldwijd. Hij is De Held van 2016.

Het afgelopen jaar was ook het jaar van de liefde. We hebben een prachtig verhaal en een hot & steamy shoot met Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman. Voor het eerst geeft het stel samen een interview. Ook Jorrit Bergsma en z’n vrouw Heather, Kjeld Nuis met vriendin Jill en zoon Jax schitteren in deze Helden. En onze eigen Victoria Koblenko vroeg haar eigen geliefde Lev het hemd van het lijf. Het kersverse ouderpaar was openhartig. En last but not least siert het sportliefdespaar van het jaar,  Rafael van der Vaart en Estavana Polman, onze cover. Frits bleek een match made in heaven te hebben veroorzaakt. Het was Frits die nietsvermoedend naar Rafael een link stuurde met een aflevering van ‘Onze Helden’ van ‘KPN Presenteert’ met daarin handbaltopper Estavana. Vanaf dat moment was Rafael verkocht. De rest is history.

Ik herinner me Raffie als zeventienjarig jongetje op de bank in de woonwagen van zijn ouders. Ik interviewde hem toen voor AT5 na zijn debuut in Ajax 1. Rafael was een innemend, warm en prettig joch. Door de jaren heen zagen we elkaar heel vaak. Hij bleef altijd die vriendelijke jongen die genoot van het leven. Begin dit jaar in Sevilla zei hij voor het eerst dat hij nog maar weinig fiducie had in de liefde. Rafael is geen man van klagen, maar hij miste wel iets in zijn leven. Hoe mooi kan het leven lopen. Sinds hun eerste ontmoeting  heb ik Rafael en Estavana een paar keer meegemaakt. Afgelopen zomer zijn we gaan eten met mijn vrouw erbij. Het werd een bijzondere avond. Op de bank in Esbjerg leek Rafael weer op de Raffie van vroeger. Hij is volmaakt gelukkig. Zelden heb ik een man zo lief gezien voor zijn vrouw, zo zorgzaam en teder. Het geluk spat van Rafael en Estavana af, en dat zit ‘m niet in materie, dat zit hem puur in de chemie. De twee knuffelden elkaar dood.

Bij het weggaan uit Esbjerg liep Rafael met me mee naar de deur. “Bar,” zei hij, “mag ik je nog iets zeggen?” Natuurlijk, zei ik. “Je moet je vrouw wat meer knuffelen,” zei hij, “ik vind haar zo’n topwijf en ik ben erg van het knuffelen, dat moet je echt meer doen. Knuffelen is goed voor een mens.” En dus heb ik op aanraden van Rafael een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Ik zal mijn vrouw vaker knuffelen en dan zal ik af en toe aan die grote glimlach van Rafael en Estavana denken.

Ik wens iedereen heel mooie dagen en een gezond nieuwjaar met heel veel knuffels. En geniet van dit romantische nummer.

Liefs Barbara

Delen: