Word abonnee

Handbal

Yvette Broch: ‘Ik voel me vrij’

Elisabeth de Vries

Handbal

Yvette Broch: ‘Ik voel me vrij’

door: Yvette Broch, Barbara Barend, Jasper Boks
5 november 2018
5 tot 10 minuten lezen

Yvette Broch was de beste cirkelspeelster van de wereld. Ze eiste jarenlang heel veel van zichzelf. Te veel. Begin augustus nam de 27-jarige handbalster een verrassend en drastisch besluit. Ze stopte. In aanloop naar het EK handbal (vanaf 29 november) vertelt Yvette in een open brief over haar zoektocht naar nieuw geluk.

De afgelopen drie jaar speelde ik voor de beste handbalclub in de wereld, Györi Audi ETO. Al jaren wilde ik voor die club uitkomen, in dat groen-witte shirt de Champions League winnen. Ik wilde de beste zijn. Mijn droom kwam uit, in 2017 en 2018 wonnen we de Champions League en ik werd uitgeroepen tot de beste cirkelspeelster van de wereld. Het waren geweldige successen, ze hebben me heel veel gebracht, maar tegelijkertijd mentaal en fysiek te veel van me gevraagd.

Bij clubs als Györi is de druk zo hoog. Er is één doel en dat is de Champions League winnen. De club en de fans verwachten dat je wint. Altijd. En als we wonnen, werd dat daarna meteen aan de kant geschoven. Meteen door, op naar het volgende succes. Die druk van het moeten winnen is een groot verschil tussen Györi en andere clubs. Daarnaast leg ik de lat bij mezelf ook nog eens heel hoog. Ik ben nooit tevreden. Het moet elke keer beter. Ook toen ik werd uitgeroepen tot beste cirkelspeelster van de wereld was het voor mij niet goed genoeg. Ik heb m’n successen gehaald door heel streng voor mezelf te zijn en altijd heel prestatiegericht te denken.

Dat zijn eigenschappen die bij ons in de familie zitten en mijn ouders hebben die ook weer van m’n opa en oma meegekregen. Het is niet zo dat mijn ouders me hebben gepusht. Ik heb altijd m’n eigen keuzes gemaakt, maar de bewijsdrang zit wel in ons dna. Bij mij werd die nog eens versterkt door de tijd dat ik model was. Ik kreeg telkens te horen dat er iets mis was met m’n lichaam. Ik was te zwaar, m’n lichaam te gespierd en m’n schouders waren te breed. Als ik op een casting kwam met m’n portfolio konden ze me zo afkraken.

Ik deed mee aan Holland’s Next Top Model, werd tweede. Ik ben in die tijd een jaar gestopt met handbal, maar koos uiteindelijk voor de sport en stopte met modellenwerk, hoewel ik de shoots hartstikke leuk vond. Maar die periode als model heeft wel grote invloed op me gehad. Het was voor mij sindsdien nooit goed, het moest en kon altijd beter. Die mentaliteit heeft van mij mede de beste cirkelspeelster van de wereld gemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto

Portretfoto Yvette Broch

Ik dacht dat het per se de beste willen zijn hoorde bij wie ik ben, dat het in mijn karakter zat. En daarbij hoorde automatisch: niet zeuren, hard werken. Het eerste jaar in Hongarije was erg intens. Het kostte me moeite aan het land, de taal en de cultuur te wennen. En ik wilde mezelf bewijzen. In 2016, aan het einde van mijn eerste seizoen daar, verloren we de Champions League-finale na verlenging op penalty’s. Het ergste moment in m’n carrière. Ik wist niet dat sport zoveel pijn kon doen.

Na het seizoen hadden we een zomerstop van vier weken. Slechts vier weken om alles te verwerken en me weer op te laden voor een nieuw seizoen. Maar van rust was geen sprake, juist in die zomer waren de Olympische Spelen. Voor de eerste keer mochten we met het Nederlands handbalteam meedoen aan de Spelen, natuurlijk wilde ik daar bij zijn. We grepen net naast de medailles, we gingen naar huis met een vierde plek.

Ik had intens veel van m’n lichaam gevraagd. Tijd om het seizoen bij Györi en de Spelen een plekje te geven, had ik niet. Ik moest en ging meteen door bij de club. De druk was nog hoger, door de verloren Champions League-finale. Ik merkte al snel dat ik er behoorlijk doorheen zat. Maar ik moest door. Het hele jaar stond in het teken van handbal, handbal en nog eens handbal. Ik ging mezelf nog meer analyseren, trainde nog harder. En ja hoor, we werden beloond met de Champions League-titel.

In mijn hoofd klonk dat stemmetje dat zei: Yv, je wil toch de beste blijven? Dus go! Je moet!

Helden Magazine 44

Het eerste gedeelte van het verhaal van Yvette Broch komt voort uit Helden Magazine 44 waar Kjeld Nuis de cover siert. Nuis is de Held van het Jaar geworden. De tweevoudig olympisch kampioen kent ook de andere kant van de medaille.

Verder in de 44ste editie van Helden, Tom Dumoulin over zijn successen, de Tour en de Giro, Virgil van Dijk de aanvoerder van het vernieuwde Oranje en Liverpool, schorttrackster Suzanne Schulting, tennisster Kiki Bertens, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen Niki Terpstra, schaatser Sven Kramer, de successen van de Nederlandse sportvrouwen, zwemmer Nyls Korstanje, bokser Peter Müllenberg, voetballer Davy Klaassen, Raymond van Barneveld ging in gesprek met Victoria Koblenko, en Frenkie de Jong en vriendin Mikky ontmoeten Wendy Rommedahl.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: