Word abonnee

Voetbal

John de Wolf: ‘In het veld ging ik over lijken’

Lars van den Brik

Voetbal

John de Wolf: ‘In het veld ging ik over lijken’

door: Jasper Boks
24 juli 2017
21 tot 26 minuten lezen

Hij geeft clinics aan kinderen, ondersteunt werkzoekende vijftigplussers en roept fans op zich te gedragen. “Ik vind het leuk als ik mensen blij maak,” zegt de nog altijd ongekend populaire John de Wolf. We gingen bij hem langs in Spakenburg, waar hij voetbaltrainer is, voor een gesprek over Feyenoord, de dood en zijn imago. “Ik geil niet zo op mezelf, hoor.”

“Sneller, boys! Hé, niet stilstaan! Tempo! Kom in de bal. Niet verstoppen!” schreeuwt hij met zware, basale stem naar de spelers. John de Wolf kijkt geconcentreerd en draagt zwarte lange kousen, een zwarte korte broek en een zwart T-shirt met in witte letters de initialen JdW. Zijn armen heeft hij over elkaar, de benen zijn iets gespreid.

Hij blaast op z’n fluitje, om z’n rechterpols heeft hij een armbandje van kralen. “Stoppen! Blijf allemaal zo staan.” John beent het kunstgrasveld op, vertelt wat er fout ging en hoe het wel moet. De spelers luisteren, ze knikken alleen of zeggen: “Ja, trainer.” Hij straalt autoriteit uit, met zijn gemillimeterde haar en stoppelbaard. Aan het einde van de training moet het verliezende team van hem opdrukken. Daarna komt iedereen in een kring om hem heen staan. John praat, de rest zwijgt.

Hij wijst de spelers vervolgens naar een rij stoeltjes op het veld. “We gaan een elftalfoto maken, boys!” John neemt plaats in het midden van de eerste rij. Borst naar voren en routineus plaatst hij de handen op de knieën. Met een strakke blik kijkt hij recht in de lens. Daarna zit zijn eerste training als trainer van SV Spakenburg erop.

“Gisteren zat ik nog in Italië. Overgangetje hoor,” zegt John. Zijn huidskleur verraadt drie weken zon aan het Gardameer. Over een ‘overgangetje’ gesproken. Een paar weken eerder troffen we hem nog in Veenendaal bij tweededivisionist GVVV. Zijn transfer heeft voor nogal wat commotie gezorgd binnen het amateurvoetbal. “Ik had het prima naar m’n zin, prettige club, goeie spelersgroep. Met m’n volle verstand heb ik een tweejarig contract getekend bij GVVV. Maar ik heb altijd gezegd dat als de kans zich voor zou doen om naar Spakenburg te gaan, ik die zou grijpen. Ook al zijn ze net gedegradeerd naar de derde divisie, het is voor mij de mooiste amateurclub om te werken.”

Het was voor John de trein die hij niet kon laten passeren. “Het ging me niet om geld, daar hadden we het pas na drieënhalf uur in ons eerste gesprek over. Iets van vijftig man had gesolliciteerd voor deze functie, maar ze hadden mij op hun lijstje staan. Ik was vereerd.”

‘Een tijdje heb ik gedacht: jeetjeminaFeyenoord mag ook weleens bij mij komen’

Aan John de taak om De Blauwen, de club van de boeren en klerken, terug te brengen in de tweede divisie, daar waar aartsvijand en buurman IJsselmeervogels, de club van het volk en de vissers, net heen is gepromoveerd. De beladen derby tussen De Rooien en De Blauwen moet terug op de agenda in Spakenburg.

Hij is assistent-trainer geweest bij Sparta, verder is hij sinds 2000 coach geweest van een lange rij amateurclubs. De vraag waarom hij niet te bewonderen is als trainer in de eredivisie krijgt hij geregeld. “Ik heb niet de papieren om aan de slag te mogen in de eredivisie of Jupiler League, die ambitie heb ik ook niet. Bij een amateurclub trainen we in de avond, wat inhoudt dat ik overdag andere mooie dingen kan doen.”

Delen: