Word abonnee

Voetbal

Uit de schaduw

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Uit de schaduw

door: Marlies van Cleeff
2 augustus 2021
3 tot 8 minuten lezen

Daphne van Domselaar is de toekomstige sluitpost van de Oranje Leeuwinnen en werd vorig seizoen landskampioen met FC Twente. We nodigden het 21-jarige keeperstalent uit voor een rondleiding in het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Portret van een meisje in het blauw van Johannes Cornelisz. Verspronck.

“Het feit dat je niet weet wie het is en de manier waarop ze kijkt, roept ontzettend veel vragen op. Het is mooi dat iedereen daar een andere invulling aan kan geven, juist omdat we haar geschiedenis niet kennen. Niemand weet wie ze is, wie haar familie is, hoe ze heet of hoe oud ze is,” vertelt rondleider Toon Berghahn, als we met Daphne van Domselaar in de eregalerij van het Rijksmuseum het schilderij Portret van een meisje in het blauw van Johannes Cornelisz. Verspronck
bestuderen.
Een onbekend meisje dat uit de schaduw treedt en in de schijnwerpers is gezet door de schilder. De vergelijking met Daphne is snel gemaakt. Inmiddels weten echte voetballiefhebbers wie de keepster van FC Twente is en ze heeft ook al haar debuut in de selectie van de Oranjevrouwen mogen maken. Maar voor het grote publiek is Daphne nog onbekend. Daphne ziet de gelijkenis wel. “Het onbekende meisje, ja, dat ben ik ook. Ik ben dan al wel volwassen, maar nog net zo leergierig en nieuwsgierig als een jong kind. Ik wil ook nog alles ontdekken.” Terwijl Daphne naast het schilderij wordt gefotografeerd, valt ons nog iets op. Daphne, lachend: “Inderdaad, qua uiterlijk lijk ik ook wel een beetje op het meisje.”

Barça-voetbal
De Haarlemse schilder Johannes Cornelisz. Verspronck werd geïnspireerd door stadgenoot Frans Hals. Het werk van Verspronck lijkt qua stijl sterk op dat van de twintig jaar oudere en nog bekendere Hollandse meester. Welke speler inspireert jou?
“Iedere keeper die bij een topclub speelt. Vroeger keek ik heel graag naar de inmiddels gestopte keeper Iker Casillas van Real Madrid. En naar Marc-André ter Stegen, de Duitse keeper van Barcelona. Het Barça-voetbal vind ik geweldig. Het feit dat een keeper ook een assist kan geven… Als ik hem zie spelen, denk ik: wow, dat wil ik ook.”
Veel schilders hadden een leermeester. Zijn Oranje-keepsters Sari van Veenendaal en Loes Geurts, die allebei ervaren en boven de dertig zijn, jouw leermeesters?
“Ik vind ze heel open, toegankelijk en behulpzaam, we leren van elkaar. Iedereen heeft een andere manier van keepen, ik leer daar heel veel van. Het is helemaal niet hiërarchisch. Het klikt heel goed. We geven elkaar tips en feedback. Zij mij, maar Sari en Loes kunnen ook van mij leren.”

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: