Word abonnee

Voetbal

Veerman & Veerman

Lars van den Brink

Voetbal

Veerman & Veerman

door: Eddy Veerman
15 maart 2022
4 tot 9 minuten lezen

Opvallende verschijningen. Volendammers en tot begin dit jaar ploeggenoten bij Heerenveen. Nu gaan ze elk hun eigen weg. Henk Veerman (31) vertrok naar FC Utrecht, Joey Veerman (23) maakte de overstap naar PSV. Maar uit het oog is zeker niet uit het hart. Een gesprek met Veerman & Veerman over vriendschap en met vallen en opstaan de top bereiken.

De vroege voorjaarszon verlicht de haven: Volendam op z’n mooist. Henk Veerman en Joey Veerman poseren in alle rust op de visserskotter VD64 en onder de gesloten visafslag, een Volendams monument. Waar de veilingmeester zwijgt, zitten Henk en Joey nooit om een praatje verlegen. Ze zijn spraak­ makend, mét en zonder bal. Als tandem zorgden ze voor vermaak in Heerenveen, maar begin dit jaar scheidden hun we­ gen. FC Utrecht en PSV beleefden meteen plezier aan de spits en de middenvelder, hoewel Henk geblesseerd raakte en diens hoop is gevestigd op ‘knallen in de play­offs’.

De fotograaf spot immense klompen. Ze herinneren aan his­torische tijden, dat de vissersvloot 258 botters telde en je in de haven over de schepen kon lopen. Uiteraard heeft de pandemie de bedrijvigheid in de Volendamse haven geen goed gedaan. Toch komen mensen graag (terug) naar dat speciale stukje Nederland, dat nog iets van authenticiteit uitstraalt. Kleder­ dracht en paling zijn schaars, maar een wandeling over de dijk geeft je nog het gevoel dat je even ‘in vroeger’ loopt.

Het uitzicht is magistraal. Volendam. Was en is muziek, met The Cats, BZN, Jan Smit, Nick & Simon, de 3JS, zangeres Mell. De handballers meervoudig landskampioen, zwem­ mer Luc Kroon, kogelstootster Jessica Schilder en turnster Sanna Veerman bestormen de wereldtop. En de voetbalclub is roemrucht, alsmede haar exponenten, Gerrie & Arnold Mühren, Wim Jonk. Maar het mediageniek zijn heeft ook een andere kant. Volendam haalt snel de headlines – waarbij een beetje framing de mensen niet vreemd is – en het dorp gaat bijvoorbeeld al een tijdje gebukt onder de problematiek rond drugs­ en gokverslaving (op voetbalwedstrijden).

Cultheld Henk
Slechts een paar honderd meter achter de dijk proberen hoofdtrainer Wim Jonk en de plaatselijke FC na dertien jaar terug te keren naar de eredivisie. Terwijl Jonk en zijn staf nieuwe voetbalgeneraties Schilder, Tuyp, Zwarthoed, Tol, Molenaar, Plat en Mühren aan het opleiden zijn, doen de huidige rolmodellen Joey en Henk Veerman zich te goed aan een visje. Waar Joey op zijn vierde al brabbelde over profvoetballer worden in het eerste van Volendam, daar legde Henk een omweg af, vol hobbels, twijfels, verdriet en veerkracht, richting het betaalde voetbal.

De puber Henk sloeg een lichting over in de oplei­ding van FC Volendam, maar groeipijnen brachten hem terug in de eigen leeftijdscategorie. “Een talent met een grote mond, zo werd ik gezien. Omdat niet werd nagekomen wat werd beloofd en ik zei er bovendien iets van dat de trainer te streng was.” Net als zijn ploeggenoot Jan Schilder. Gezamenlijk keerden ze terug naar het naastgelegen RKAV, de plaatselijke amateurtak. “Mijn droom ging destijds kapot.” Henk werd schilder in het dagelijks leven, trad naderhand vervroegd toe tot de zondagselectie, dat vierde klasse speelde. Als centrale verdediger. “Ik werd daar aanvankelijk ook als lastige jongen beschouwd. Dan ga je twijfelen: denk ik nou zoveel van mezelf? Nee. Ik wilde gewoon ontzettend graag en was toen al geen speler die alleen ‘ja’ en ‘amen’ zei. Na enkele gesprekken werd ik geaccepteerd en gewaardeerd.” Uit nood werd hij een keer in de spits gezet en… Henk scoorde aan de lopende band.

Op 2 november 2009 vierde hij met de zondag­1 een periodefeestje. Zijn kameraad en werkmaatje Jan Schilder, speler bij de A1, zat ook in de kan­tine en verdween ineens. ‘Dag goede vriend,’ las Henk even later op zijn telefoon. “Hij zag geen oplossing meer,” blikt Henk terug. De destijds al heersende problematiek leidde bij Jan tot het besluit zijn leven te beëindigen. Henk had hem nog geprobeerd ervan te weerhouden. Maar hij werd ‘weggedrukt’. “Ik moest niet meer bellen, dan zou hij weer vertrouwen in het leven krijgen, berichtte hij… Mijn wereld stortte in, ook die van zijn familie en vrienden. Ik sloot mezelf aanvankelijk op in mijn kamer.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: