Word abonnee

De dag van...

De dag van Roel Braas: ‘Zou stom zijn om na Rio te stoppen’

door: Jasper Boks
25 augustus 2014

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Keihard aan het trainen voor nieuwe wedstrijden en toernooien. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Maar ook willen ze net als ieder mens hun sociale leven onderhouden. Deze week volgen we roeier Roel Braas die deelneemt aan het WK in eigen land.

Je plaatste je gisteren tijdens de series voor de kwartfinale in de skiff. De eerste stap op weg naar een medaille is gezet.
“Ik wil natuurlijk graag een medaille winnen. Maar met mijn 27 jaar ben ik in de skiff zo’n beetje de roeier met de minste ervaring. Mijn doel op het WK is dat ik kan laten zien dat ik me ontwikkel.”

Als skiffeur duurt het veel langer voor je kunt gaan oogsten, vertelde je.
“Dat kan zes tot tien jaar duren. Als ik kijk naar de absolute top in de skiff: er zitten er vier bij die al tien jaar lang in deze boot zitten. Bij de Achten zie je vaak dat die teams na elke Spelen uit elkaar vallen.”

Maar hoe staat het met jouw ontwikkeling?
“Bij het vorige WK werd ik vijfde, zat ik drieënhalve seconde achter het brons en zeven tellen achter het goud. Ik wil dit WK laten zien dat ik het gat kleiner heb gemaakt. Het doel is: zo dicht mogelijk bij brons komen. Dat is een reëel doel voor nu. De tijd van oogsten komt voor mij na de Spelen in Rio. Ik ben dan nog maar 28 en ga sowieso door in de skiff. Er valt nog zoveel te halen. Ook omdat na de Spelen de drie topskiffeurs die nu de medailles pakken, waarschijnlijk stoppen. Als zij weg zijn ben ik heel snel aan de beurt.”

“Het zou wel heel stom zijn om te stoppen na Rio. Als ik kijk waar ik het nu nog laat liggen in vergelijking tot de topskiffeurs dan is dat op de derde vijfhonderd meter. Dan slaan ze een gat met mij. Soms van wel drie seconden. Daar ga ik de komende tijd veel aan werken, ik moet ervoor gaan zorgen dat ik mee kan met de toppers op dat moment.”

Dat klinkt eenvoudiger dan het is, lijkt me…
“Het is een kwestie van heel vaak oefenen. Dat doe ik door heel vaak achter elkaar stukken van vijfhonderd meter te roeien. Als ik verzuurd ben, moet ik toch weer gaan. Dat is de manier om een extra versnelling in te bouwen. Dat kan jaren duren. Mannen als Mahe Drysdale (olympisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen skiff) stonden er ook niet van de ene op de andere dag.”

Delen: