Word abonnee

Helden in het nieuws

Gerechtigheid bestaat nog

door: Jasper Boks
13 augustus 2016

Frits Barend volgt de Spelen vanuit Nederland, hoofdredacteur Jasper Boks zit in Rio. Dagelijks onderhouden ze een briefwisseling. 

Frits: Ola Jasper. Theo Bos wist zich niet te kwalificeren voor de sprint. Ooit was hij bijna onverslaanbaar op dat nummer. Wat is er aan de hand?

Jasper: Ha Frits. Het is je vast niet ontgaan dat Theo in 2008 de overstap naar de weg heeft gemaakt. Voor die tijd won hij olympisch zilver op de sprint, in 2004, en hij won drie wereldtitels op de sprint, één op de keirin en één op de kilometertijdrit. Vorig jaar besloot hij terug te keren op de baan. Maar in de zeven jaar dat hij op de weg fietste is de sport natuurlijk niet stil blijven staan. Het gaat nu tienden harder dan toen Theo heerste op de baan. Kracht speelt nog een veel belangrijkere rol dan voorheen.

Op de sprint is het dus niet zo verrassend dat hij niet mee kon doen, al hoopte hij zich wel te kwalificeren. Theo hoopt stiekem nog op de keirin. Dat is meer een tactisch spel, waar ook de lange adem van pas komt. Zijn maatje Teun Mulder won vier jaar terug brons en stiekem hoopt Theo op dat onderdeel ook op een podiumplaats. Hij maakte gisteren na de sprint in elk geval geen terneergeslagen indruk.

'Overigens won Or Sasson brons. Gerechtigheid bestaat nog'

Frits: Doet het IOC nog iets tegen die Egyptische judoka die zijn Israëlische tegenstander weigerde de hand te schudden? Leeft zoiets in Rio?

Jasper: Nou, dit bleef niet onopgemerkt hoor. Het IOC heeft gezegd een onderzoek in te stellen. In Israël is het wel een dingetje, begreep ik van mijn Israëlische zwager van wie ik meteen een bericht kreeg. En tv-zenders en kranten pikten het incident ook op onder de kop: ‘Conflict in het Midden-Oosten verlegd naar de judomat.’

Ik begreep dat El Shehaby, de ultraconservatieve moslim uit Egypte, onder flinke druk was gezet toen bekend werd dat hij tegen de Israëliër Or Sasson moest. In zijn geboorteland werd gezegd dat hij zich moest terugtrekken.

Hij deed een stap naar achteren en schudde zijn hoofd toen Or Sasson zijn hand uitstak, nadat hij El Shehaby had verslagen. De scheidsrechter moest hem er op wijzen wel na zijn partij zijn tegenstander te groeten. Dat deed hij middels een kort knikje. Binnen het judo is het weigeren van de hand een schande, respect voor elkaar staat zeer hoog in het vaandel bij de van oorsprong Japanse sport.

Or Sasson was niet verbaasd dat zijn hand werd geweigerd, had al zoiets opgevangen. Het bracht hem ook niet van de wijs.

De judobond heeft ook aangekondigd de actie van El Shehaby te onderzoeken na de Spelen. Overigens is dat niet nieuw. De bekende Israëlisch Arik Zeevi kreeg tot twee keer toe geen hand van zijn Egyptische tegenstander.

In Egypte was lang niet iedereen het met de actie van hun landgenoot eens. Een Egyptische journalist schreef dat door de actie alles wat Israël is alleen maar meer sympathie krijgt. ‘We hebben niet alleen op sportief, maar ook op politiek vlak verloren.’ Overigens won Or Sasson brons. Gerechtigheid bestaat nog.

'Hij is met recht de grootste olympiër aller tijden'

Frits: Vandaag is de laatste dag in de indrukwekkende carrière van Michael Phelps. Ben je erbij als hij afzwaait?

Jasper: Zeker. Het is trouwens niet voor het eerst dat ik bij zijn afscheid ben. In 2008, toen hij acht gouden medailles won op dezelfde Spelen en Mark Spitz uit de boeken zwom, werd er ook gezegd dat Phelps ging stoppen. Hij deed het even rustiger aan, werd gepakt met drank op achter het stuur, maar stond er in 2012 weer. Zijn doel was toen om de succesvolste olympiër ooit te worden. Hij slaagde in die opzet, ging uit Londen weg met achttien gouden, twee zilveren en twee bronzen olympische plakken. Einde verhaal, zei hij. Maar hij kwam op dat besluit terug, kon het toch niet helemaal vinden buiten het zwembad. Het idee was aanvankelijk dat hij met de estafetteploegen nog wat gouden plakken op zou kunnen halen. Maar de 31-jarige Phelps was nog super in Rio. Alles wat hij aanraakte veranderde weer gewoon in goud. Op de 200 vlinder tikte hij een factie eerder aan, op de 200 meter wisselslag zwom hij iedereen naar huis. Het was ook de laatste keer dat hij het opnam tegen zijn vriend en rivaal Ryan Lochte. Een strijd werd het dit keer niet: Lochte werd vijfde en Phelps had twee tellen voorsprong op de rest. Gisteren op de de 100 vlinder.

Ook won hij al goud op de 4×100 vrij en 4×200 vrij. Vandaag zal hij normaal gesproken afzwaaien met goud op de 4×200 meter wisselslag.

Als de stofwolken zijn opgetrokken staat de teller op 24 goud, twee zilver en twee brons. Om een vergelijking te maken. Als Michael Phelps een land was geweest, dan zou hij in het landenklassement aller tijden plek 36 innemen, samen met Kenia, dat in de voorgaande 31 Zomerspelen ook 24 maal goud won.

Hij is met recht de grootste olympiër aller tijden, al snap ik ook de kritiek dat het in het zwemmen met al die verschillende nummers en estafettes nu eenmaal eenvoudiger is om zoveel te winnen. Een judoka kan maximaal een medaille per Spelen winnen. Dus het is appels met peren vergelijken.

Maar eh, wie weet is Phelps er in Tokio weer gewoon bij. Dan is hij 35. Als ik zie hoe fit en goed hij nog is, dan kan hij ook in 2020 nog meedoen om de medailles.

Delen: