Word abonnee

Helden in het nieuws

John Heitinga over Hertha BSC, het WK en Suarez

door: Barbara Barend
26 juni 2014

John Heitinga tekende afgelopen maandag een tweejarig contract met een optie voor een derde jaar bij de Duitse Bundesliga club Hertha BSC. Na avonturen in Spanje bij Atletico Madrid en in Engeland bij Everton en Fulham verkast de oud-Ajacied nu naar Berlijn.

'Ik ben gekeurd en heb getekend. Ik ben echt blij met deze overgang'

“Ik zie dit als een mooie stap en een grote uitdaging. Ik heb natuurlijk van Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben, Mark van Bommel en ook van trainer Bert van Marwijk mooie verhalen over de Duitse competitie gehoord. Hertha meldde zich vrij snel nadat het seizoen ten einde was. Ik ben eerst met vakantie gegaan, maar heb ze beloofd dat ik met niemand anders zou praten. Het klonk namelijk meteen goed. Mijn vrouw zag de stad Berlijn meteen zitten en Hertha is gewoon een hele mooie club. Met (de Nederlandse) trainer Jos Luhukay heb ik ook goede gesprekken gevoerd. Toen we er maandag waren, waren we meteen overtuigd. Ik ben gekeurd en heb getekend. Ik ben echt blij met deze overgang.”

'Sinds ik voetbal, heb ik nog nooit zo'n lange vakantie gehad'

Dus het leven lacht je weer toe, want je moet een klap hebben gehad toen je ruim een maand geleden hoorde dat je niet meemocht naar Brazilië.

“Het klinkt gek, maar ik heb precies een dag gebaald en daarna heb ik het vrij snel naast me neer gelegd. Ik maak me niet druk over zaken die ik niet in de hand heb. Ik vind het ontzettend jammer, ik was er graag bij geweest, maar de bondscoach beslist. Dit hoort bij topsport. Ik heb er bij Fulham zelf alles aan gedaan voor mijn gevoel en daarna was het niet meer in mijn handen. Ik gun die jongens nu ook echt het allerbeste. Natuurlijk heb ik met jongens als Wesley, Dirk en Arjen voortdurend contact. Het is ontzettend knap wat ze presteren. Maar nogmaals, ik zit niet thuis met wrok. Trouwens, veel tijd om chagrijnig te zijn had ik niet. We zijn direct op vakantie gegaan en daar was ik gewoon fulltime papa. Sinds ik voetbal, heb ik nog nooit zo'n lange vakantie gehad. We zijn vijf weken weg geweest en de kinderen vonden het te gek.”

'Met dit systeem en met een geniale Robben weet je het nooit. Voor mij is Robben echt de absolute ster van dit WK'

Dus ieder nadeel heeft zijn voordeel?

“Ha, je zou het zeggen, maar nee hoor, ik zat natuurlijk het liefst in Brazilië. Maar ik wil gewoon aangeven dat ik bij de kinderen niet chagrijnig ben en heb genoten van een lange vakantie. En ik geniet trouwens ook van het WK. Ik vind het heel verrassend. Voor mij is Costa Rica echt de grootste verrassing. In een poule met Engeland, Italië en Uruguay na twee wedstrijden al geplaatst zijn, is heel knap. Daarna vind ik Nederland de grootste verrassing. Ook van ons had toch niemand verwacht dat we in deze poule na twee wedstrijden al geplaatst zouden zijn. Met dit systeem en met een geniale Robben weet je het nooit. Voor mij is Robben echt de absolute ster van dit WK. En hoewel ook Mexcio niet makkelijk is, zou je zeggen dat we nu een gunstige route hebben naar de halve finale. Stel we halen dat, dan heeft Nederland echt top gepresteerd.”

Hoewel de grote favorieten nog niet geweldig presteren, verwacht Heitinga dat daar nu verandering in gaat komen.

“Brazilië groeit langzaam in het toernooi. Als het land er ook nog eens achter gaat staan, dan moet dat echt goed komen. Voor mij zijn ze de grote favoriet. Duitsland is Duitsland, dat doet het altijd goed op een eindtoernooi. Argentinië speelt nog niet goed, maar zij hebben zo'n geweldige selectie. Dat moet beter gaan nu de knock-out fase is begonnen. Ik heb met Agüero gespeeld en dat is echt een geweldenaar. Ik heb trouwens met nogal wat geweldenaren gespeeld, met Zlatan, Robben, Sneijder, Forlan en natuurlijk met Suarez.”

'Luis is echt een geniale voetballer die af en toe zijn hoofd verliest'

En Suarez is vandaag het gesprek van de dag. “Luis is echt een geniale voetballer die af en toe zijn hoofd verliest. Als ploeggenoot was hij erg sympathiek en sociaal. In het veld heeft hij een winnaarsmentaliteit die niet veel spelers hebben. Maar die gekke fratsen, die heeft hij helemaal niet nodig. Hij is zo goed, dat is echt zonde. Ik houd mijn hart vast welke straf hij gaat krijgen.”

Delen: