Word abonnee

Helden in het nieuws

OPEN BRIEF DANNY HOEKMAN: ‘Een doodschop is erger dan bijten’

door: Barbara Barend
28 juni 2014

Danny Hoekman (49) is voetbaltrainer bij Al-Mesaimeer Sports Club in Qatar en voormalig profvoetballer. In zijn tijd als voetballer werd hij beschouwd als een van de grootste talenten in het Nederlandse voetbal, maar hij kreeg op 22-jarige leeftijd in een wedstrijd tegen FC Utrecht een doodschop van keeper Jan Willem van Ede. Dit had een grote impact op zijn voetballeven.

Hoekman zijn revalidatie duurde zo’n anderhalf jaar, maar hij kwam sterk terug. Hij maakte een transfer naar Engeland, waar hij speelde voor Manchester City en Southampton. Maar hij werd nooit meer die onbevangen aanvaller die hij ooit was, dat lukte na de doodschop op zijn knie gewoonweg niet meer. In een open brief aan Helden Online laat hij zijn licht schijnen over de straf die de FIFA Luis Suarez oplegde (negen interlands geschorst en vier maanden niet welkom in een voetbalstadion, red.) naar aanleiding van het bijtincident.

Dag Barbara,
“Ik heb een mooi interview in jouw blad gelezen met Suarez. Des te meer heb ik met verbazing gezien dat hij zich toch weer heeft laten gaan. Dat vind ik jammer. Natuurlijk moet hij geschorst worden, bijten is bizar. Maar je kunt je afvragen of bijten erger is dan iemand een doodschop verkopen, met alle gevolgen van dien. Ik weet als geen ander hoe dat is. Natuurlijk wil ik het niet goed praten, het is zeer vreemd gedrag, maar nogmaals: wat is erger? Een smerige tackle van achteren, een doodschop of bijten?”

“De verwondingen die Suarez veroorzaakte bij Giorgio Chiellini zijn lang niet zo erg als een gebroken been waardoor voetballers niet meer kunnen spelen… Daarnaast is de ophef bij een doodschop lang niet zo erg als de ophef die Suarez teweeg heeft gebracht in de media, hij wordt helemaal de grond ingetrapt. Ik denk dat de FIFA met verkeerde en verschillende maten meet…!”
Groet,
Danny Hoekman

Ook het leven naast het voetbal werd voor Hoekman een stuk zwaarder na de doodschop. Hoekman werd namelijk de eerste profvoetballer die een schadevergoeding zou eisen en krijgen voor de overtreding die op hem werd gemaakt, maar de procedure duurde een slopende twintig jaar. Ondanks de doodschop op zijn knie heeft Hoekman nog tot zijn 32ste kunnen voetballen.

Hij sloot in 1997 bij NEC Nijmegen zijn profcarrière af. Hij speelde na 1987 altijd met pijn en nooit meer zoals hij voor de doodschop deed. In 2009 verscheen een boek van Hoekman: ‘Buitenspel – de prijs van de doodschop,’ om meer van dit soort ellende in het voetbal te voorkomen.

Lees meer:
Suarez: voer voor psychologen
De Boer vindt straf Suarez terecht
'Kijk niet raar op als Suarez weer bijt'

Delen: