Word abonnee

Helden in het nieuws

Prognose ‘Ik hoop dat Kishna dé sensatie wordt’

door: Jasper Boks
4 augustus 2014

De eredivisie begint weer dit weekeinde. Helden vraagt deze week voetbalkenners om in hun glazen bol te kijken. Vandaag Frits Barend.

Wie wordt landskampioen?
Frits Barend: “Ajax. Het is Frank de Boer de afgelopen vier jaar ook gelukt, ik vind hem een heel goede, stabiele coach. Vorig seizoen werd hij kampioen met een ploeg die niet eens zo geweldig was. Maar Frank slaagde erin zijn ploeg zo goed te prepareren. Ik denk dat Ajax ook de vijfde titel op rij gaat binnenhalen, omdat de ploeg minder punten verspeelt dan Feyenoord, PSV en FC Twente.”

Welke club degradeert?
“Willem II.”

En welke club wordt dé verrassing van het seizoen 2014/2015?
“AZ. Ik denk dat Marco van Basten en Alex Pastoor een ideale combinatie gaan vormen. En zij hebben de beschikking over een leuke, goede spelersgroep.”

'De topscorer van de eredivisie moet nog gekocht worden'

Welke club gaat teleurstellen?
“ADO Den Haag. Door de overname van de Chinezen wordt gezegd dat de club in de nabije toekomst mee wil doen om de prijzen in Nederland. Dat zorgt voor een hoog verwachtingspatroon. Aan Vitesse hebben we kunnen zien dat het niet één-twee-drie op de rit staat, daar gaat wel wat tijd overheen. Vergeet niet dat het op het niveau waarop ADO acteerde, niet eenvoudig is om versterkingen te halen die de club zomaar kunnen transformeren in een ploeg die meedoet om Europees voetbal.”

Van welke promovendus verwacht jij het meest?
“Excelsior. En dat zeg ik puur naar aanleiding van wat ik van en over trainer Marinus Dijkhuizen lees. Hij lijkt mij een verstandige, goede coach. Toen hij het bij de club over nam van Jon Dahl Tomasson was Excelsior een middenmoter in de eerste divisie. Dijkhuizen heeft van de ploeg zonder heel veel drukte een winnend en goed voetballend team gemaakt.”

Wie wordt topscorer van de eredivisie?
“Topscorers Alfred Finnbogason en Graziano Pellè zijn vertrokken uit Nederland, daarom zeg ik dat de topscorer van de aankomende competitie nog gekocht gaat worden voor 1 september, als de transferdeadline is verstreken.”

'Bosz haalt de kerst niet. Dat heeft niet met zijn kwaliteiten te maken, maar komt door de onrust bij Vitesse'

Welke keeper gaat de minste goals tegen krijgen?
“Jasper Cillessen. De verdediging van Ajax schat ik het hoogst in van allemaal en Cillessen is ook nog de beste doelman van de eredivisie. En van de drie penalty's die hij tegen zal krijgen, gaat hij er twee stoppen. Is hij ook van dat gezeur verlost.”
 
Welke speler wordt de sensatie?
“Ik hoop Ricardo Kishna van Ajax. Hij kan heel goed voetballen, moet dat dit seizoen alleen elke wedstrijd laten zien. Kishna is een vleugelaanvaller die nog iets durft, een jongen voor wie je naar het stadion gaat.”

Welke speler vertrekt zeker nog uit Nederland voor 1 september, voor het sluiten van de transfermarkt?
“Ik vrees Daley Blind, zou het jammer vinden voor het Nederlands voetbal als straks alle internationals in buitenlandse competities spelen. Daley heeft Ajax veel gegeven, ik gun hem aan de andere kant ook een transfer. Ik vind dat hij niet per se naar het buitenland hoeft om een betere speler te worden. Bij Ajax kan Daley uitgroeien tot een echte leider, dat kan goed zijn voor zijn verdere ontwikkeling. Vader Danny is bij Ajax ook langzaam gegroeid in de rol van leider.”

Welke coach haalt de kerst niet?
“Peter Bosz. Dat heeft niet met zijn kwaliteiten als coach te maken, maar door de onrust die rond Vitesse hangt. De club staat in de verkoop, de banden met Chelsea staan op punt van breken. Negen van de tien keer komt het ontslag van een coach voort uit het falen van de clubleiding.”

Delen: