Word abonnee

Helden in het nieuws

Ranomi Kromowidjojo: ‘Ik moet de reset-knop indrukken’

door: Jasper Boks
4 juli 2014

Ranomi Kromowidjojo maakt een turbulente periode door. Er waren coachwissels en vandaag besloot ze een streep te zetten door het EK langebaan van volgende maand, in Berlijn. Helden Online sprak de olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag.

In alle rust toewerken naar de Spelen in Rio was er de afgelopen tijd niet bij voor Ranomi Kromowidjojo. Vorig jaar besloot de olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag dat ze niet langer met Marcel Wouda wilde werken, de man die na de Spelen in Londen haar steun en toeverlaat Jacco Verhaeren opvolgde. Kromo koos voor een samenwerking met Christaan Sloof. Maar hij besloot op zijn beurt vorige maand de samenwerking op te zeggen, omdat hij dacht dat hij niet de juiste man was die de 23-jarige zwemster naar nieuwe successen kon leiden.

Vandaag besloot ze dat het verstandiger is om niet mee te doen aan het EK in Berlijn, volgende maand.

'Mijn doel is om in Rio goud te winnen. Om dat voor elkaar te krijgen moet ik een stap zetten de komende tijd'

Moeten we ons zorgen om je maken, Ranomi?

“Nee hoor, het gaat goed met me. Ik ben nu in Frankrijk en het zwemmen gaat goed. Ik loop hier niet met de staart tussen de benen of hangende pootjes rond. Ik heb er heel bewust voor gekozen niet mee te doen aan het EK. Ik denk dat het voor mij het beste is om even de reset-knop in te drukken en daarna vol goede moed richting het WK langebaan van volgend jaar in Kazan en de Spelen in Rio over twee jaar te werken. Mijn doel is om in Rio goud te winnen. Om dat voor elkaar te krijgen moet ik een stap zetten de komende tijd.”

Je hebt een roerige periode achter de rug. Na de Spelen stopte de samenwerking met Verhaeren, vorig jaar besloot je niet verder te gaan met zijn opvolger, Marcel Wouda, en vorige maand staakte Christaan Sloof de samenwerking.

“Ja, turbulent was het zeker. En ik kan nu wel zeggen dat ik het vertrek van Jacco heb onderschat. Toen hij besloot te stoppen als coach, dacht ik: niet treuren, gewoon doorgaan. Later merkte ik dat het besluit van Jacco veel impact heeft gehad op me. Al die veranderingen zorgden niet bepaald voor rust.”

Heb je de laatste tijd vaak contact gezocht met Jacco, die sinds dit jaar werkzaam is in Australië als technisch directeur van de zwembond daar?

“We hebben sowieso contact gehouden. In het begin vooral als vrienden, niet zozeer inhoudelijk. De laatste tijd hebben we het ook over de turbulente periode gehad waar ik in zat. Jacco kent mij natuurlijk door en door. We hebben vier jaar lang heel goed en intensief samengewerkt. Hij bleef mijn klankbord, toen hij stopte als coach na de Spelen. Als Jacco alleen mijn stem hoort, weet hij al genoeg.”

'Samenwerken met Jacco Verhaeren is geen optie. Hij geeft geen trainingen meer, ook niet in Australië'

Heb je er over nagedacht om Verhaeren achterna te reizen?

“Nee. Samenwerken met Jacco is geen optie. Hij geeft geen trainingen meer, ook niet in Australië. Ik heb er vorig jaar oktober, toen de samenwerking met Marcel Wouda stopte, natuurlijk wel goed over nagedacht wat voor mij een goede trainer zou zijn. Ik heb ook naar het buitenland gekeken, maar kwam tot de conclusie dat ik het nergens zo goed kan treffen als in Eindhoven. Er is een goede structuur en een uitstekend team dat mij helpt. Zo goed tref ik het nergens anders ter wereld, denk ik. Maar niet onbelangrijk, het ontbrak me alleen aan een trainer. Gelukkig is er nu weer meer duidelijkheid en ik heb weer plezier.”

Was dat plezier weg dan?

“Wel een beetje. Daar had het vertrek met Jacco mee te maken. Er was ook veel ruis. Het ging allemaal niet al te makkelijk de afgelopen periode. En dat ging ten koste van het plezier. Wat ook niet meehielp, was dat we een heel lang seizoen hebben. De spanning ontbrak een beetje. Ik ben iemand die grote wedstrijden moet kunnen zwemmen. Die wedstrijden zijn voor mij een feestje. Het klinkt misschien een beetje vreemd dat ik, nu het EK in zicht komt, besluit niet mee te doen. Maar het WK volgend jaar en natuurlijk de Spelen, dat zijn mijn echte doelen.”

Het je weleens gedacht: ik stop er mee?

“Nee, dat niet. Het was niet altijd even leuk. Maar nu heb ik weer rust en stabiliteit en dan gaat het meteen weer een stuk makkelijker en is het automatisch leuker.”

'Als we alle data in handen hebben, gaan we bekijken wat er moet gebeuren om nog beter te worden dan op de Spelen in Londen'

Heb je ook nog advies ingewonnen bij je vriend Pieter van den Hoogenband?

“Het lukte natuurlijk niet helemaal om werk en privé gescheiden te houden. Ik kan mijn verhaal bij hem kwijt, maar ik moet vooral zelf de beslissingen nemen.”

Hoe moet de weg naar nieuwe successen eruit zien?

“Patrick Pearson traint mij sinds Christiaan heeft aangegeven ermee te stoppen. Die samenwerking verloopt goed en hij blijft sowieso voorlopig mijn trainer. Nu ik heb besloten niet naar het EK te gaan, stop ik niet met trainen. Juist niet. We gaan de komende tijd heel erg op techniek trainen, veel testen in het sportlab. We kijken ook of ik helemaal gezond ben. Als we alle data in handen hebben, gaan we bekijken waar ik sta en wat er moet gebeuren om nog beter te worden dan op de Spelen in Londen. Je moet het zo zien: ik ga nu een herstart maken op weg naar Rio.”

Delen: