Word abonnee

Helden in het nieuws

Sno: ‘Niet bang voor een hartstilstand’

door: Barbara Barend
26 oktober 2014

Vorige week verscheen er een opmerkelijk bericht in de media. Volgens Evander Sno’s ploeggenoot bij het Belgische Westerlo, Sherjill MacDonald, zou de voetballer apart trainen vanwege de angst voor een nieuwe hartstilstand. De middenvelder, die in 2010 door een hartstilstand werd getroffen en sindsdien met een defibrillator door het leven gaat, zou een mentaal herstelprogramma volgen om zijn angst te kunnen overwinnen. Reden om Evander Sno zelf even te bellen.

“Het is goed dat jullie bellen, want dit bericht klopt helemaal niet,” zegt Evander Sno, die afgelopen zomer het gedegradeerde RKC Waalwijk verruilde voor Westerlo, de huidige nummer vijf in de Belgische Eerste Klasse, “ik baal hier natuurlijk enorm van. Zeker omdat een teamgenoot dit de wereld in heeft gebracht. Ik vind sowieso niet dat je over medespelers moet praten en als je dat dan doet over zo’n precair onderwerp, dan moet de informatie wel kloppen.”

'Eigenlijk moet ik mijn lijf reinigen. Dit proces duurt zes weken'

Maar waarom train je dan apart?

“Ik heb de laatste tijd ineens veel last van kleine blessures. Dan weer mijn enkel, vervolgens mijn knie of mijn schouder. Ik begreep niet waar dit ineens vandaan kwam. Bij ons op de club is een fysiotherapeut die ook veel van Chinese geneeskunde weet. Hij heeft me getest en kwam erachter dat mijn lichaam niet in balans was. Volgens hem kwam dat door mijn voeding. Ik at bijvoorbeeld teveel gefrituurde dingen, gefrituurde vis en groenten en vlees. Ook at ik veel chocolade. En ik dronk veel te weinig water. Deze zaken zorgen ervoor dat, zeg maar, mijn jing en jang niet in balans waren. Ik heb  daarom een dieet gekregen dat inhoudt dat ik alleen maar gestoomde groeten, vis of vlees mag eten. Daarnaast moet ik ieder uur een halve liter water drinken. Eigenlijk moet ik mijn lijf reinigen. Dit proces duurt zes weken. Omdat ik ook een knieblessure had, kwam het wel goed uit. Ik ben dus aan het herstellen en als het ware mijn lijf aan het resetten.”

Maar hoe kwam jouw ploeggenoot dan aan deze lezing van het verhaal? 

“De fysiotherapeut heeft uitgelegd dat in ons lijf alles met elkaar in verbinding staat. Slecht eten kan leiden tot problemen met bijvoorbeeld je nieren of galblaas. Omdat je hart het middelpunt van je lijf is, kan dat ook invloed hebben op je hart. Het zou een mogelijkheid zijn dat problemen met mijn hart in het verleden mede hierdoor veroorzaakt zijn. Maar dat is niet zeker. Waarschijnlijk heeft hij het niet goed begrepen. Maar hij had sowieso niets moeten zeggen.”

'Ik heb twee maanden geleden nog mijn jaarlijkse hartcontrole gehad en alles zag er prima uit'

Wat nu?

“Ik voel me sowieso al een stuk frisser. Eind november sluit ik weer helemaal aan bij de groep en ik ga ook ritme opdoen in het tweede elftal. Na de winterstop hoop ik dan weer echt bij het eerste mee te doen. Ik heb het hier goed naar mijn zin en baal ervan dat ik nog niets hebben kunnen betekenen voor Westerlo.”

En hoe gaat het met je hart?

“Dat gaat gelukkig heel goed. Ik heb twee maanden geleden nog mijn jaarlijkse controle gehad en alles zag er prima uit.”

Delen: