Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Super om kinderen zo blij te zien’

door: Kelly van Tilborg
5 maart 2015

Spieren voor Spieren-ambassadeurs Manon Flier, Ronald de Boer, Henk Grol en Pieter van den Hoogenband gaven in Amsterdam de aftrap voor de eerste Spierathlon, die op 13 juni wordt gehouden in Ouderkerk aan de Amstel. Helden Online was er bij.

Er wordt die dag niet alleen gesport door kinderen met een spierziekte, maar ook mét kinderen met een spierziekte. Ook ouders, broers, zusjes, klasgenootjes, ooms en tantes mogen meedoen. Samen met de vier topsporters zorgden kinderambassadeurs Dean, Bente, Finn en Liv voor de officiële aftrap van de Spierathlon 2015. Tijdens de Spierathlon zullen de deelnemers een achtste triathlon afleggen.  Dat betekent dat er 500 meter wordt gezwommen, 20 kilometer wordt gefietst en 5 kilometer wordt hardgelopen. Tijdens de Spierathlon wordt het onmogelijke, mogelijk gemaakt. De kinderen kunnen zelf meesporten doordat er gebruik wordt gemaakt van aangepaste materialen, zoals een speciale duo-fiets. Pieter en Henk stapten tijdens de warming-up op zo'n fiets samen met Dean en Finn en Ronald en Manon duwden de rolstoelen van Liv en Bente vooruit.  

Tekst gaat verder onder de foto

Ronald de Boer en Liv, Henk Grol en Finn, Pieter van den Hoogenband en Dean, Manon Flier en Bente (v.l.n.r.) 

VdH: ‘Een voorrecht dat ik onderdeel mag zijn van Spieren voor Spieren’

Pieter van den Hoogenband is sinds juni ‘hoofdambassadeur’ van Spieren voor Spieren. De drievoudig olympisch zwemkampioen nam het stokje over van Louis van Gaal. “Ik ben wel de hoofdambassadeur, maar ik vind dat niet helemaal de juiste benaming. Ik ben niet hét gezicht van Spieren voor Spieren, ik ben één van de gezichten. Ik vind het echt een voorrecht dat ik hier bij betrokken ben. Spieren voor Spieren is een heel professionele organisatie en ik probeer daaraan mijn steentje bij te dragen. Ik ben natuurlijk zelf ook papa, heb een dochter van zeven en een zoon van vijf, en heb nog andere werkzaamheden, dus moet dingen met elkaar combineren. Ik kijk daarbij waar ik nuttig kan zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto

Flier: ‘Ik weet nog niet hoe mijn schema eruit ziet, maar als ik 13 juni kan, dan doe ik zeker mee!’

Volleybalster Manon Flier was ook aanwezig en had het zichtbaar naar haar zin met de dolgelukkige kinderen. Met de warming-up kwam zij samen met Bente zelfs als eerste over de finish. “Ik heb twee uur moeten rijden hier naartoe, maar het is zeker de moeite waard. Dit is superleuk, echt! Het is zo gaaf om te zien dat al die kinderen hier zo van genieten. Het leuke is ook dat de officiële Spierathlon echt voor iedereen is. Dus niet alleen voor kinderen met een spierziekte, maar ook voor ouders, broers, zussen en weet ik veel wie nog meer. Ik weet nog niet hoe mijn schema eruit ziet, maar als ik 13 juni kan, dan doe ik zeker mee!”

Grol: ‘Het was echt super om te doen en om al die kinderen zo blij te zien’

Judoka Henk Grol stapte op de fiets samen met Finn. Oud-judoka Ruben Houkes introduceerde hem een tijdje geleden bij Spieren voor Spieren. “Als je bekend wordt dan zijn er heel veel goede doelen die je bij hun organisatie willen hebben. Ik heb de keuze gemaakt voor Spieren voor Spieren en daar focus ik me ook echt op.” Henk was blij dat hij mocht fietsen en niet hoefde te lopen tijdens de warming-up. “Ha, ja fietsen gaat mij ietsje beter af, voor hardlopen heb ik niet echt het lichaam. Het was echt super om te doen en om al die kinderen zo blij te zien.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Boer: ‘Als ik kinderen zo blij kan maken met zo’n klein gebaar, dan is dat fantastisch’

Ronald de Boer, samen met zijn broer Frank al bij Spieren voor Spieren betrokken sinds het begin, in 1998. “We kregen in die tijd veel aanvragen van goede doelen. Als Nederlands elftal wilden we graag iets doen en dat werd Spieren voor Spieren, omdat wij het een geweldig initiatief vonden. Wij, sporters met gezonde spieren, gingen ons inzetten voor kinderen die minder geluk hadden op dat vlak. Tot op de dag van vandaag zijn we ambassadeurs gebleven. We hebben allebei een drukke agenda, Frank zeker als trainer van Ajax, maar als we kunnen, maken we graag tijd vrij voor Spieren voor Spieren. We zetten ons beste beentje voor en zetten ons in tegen vreselijke spierziektes. Op 13 juni, tijdens de Spierathlon ben ik ook zeker van de partij. Via social media zullen Frank en ik proberen zoveel mogelijk mensen warm te maken voor dit bijzondere evenement. Ik heb zelf kinderen en die zijn allemaal gezond. Op deze momenten zie je de impact van een spierziekte. Als ik kinderen zo blij kan maken met zo’n klein gebaar, dan is dat fantastisch.”  

Van den Hoogenband had zichtbaar genoten van de kinderen om hem heen. “Als je kijkt naar de manier waarop deze kinderen in het leven staan, dat is heel mooi. Ze zijn zo positief, hebben zoveel wilskracht, dat is heel bijzonder. Ik klink nu best zweverig, hè? Ha, maar ik vind het echt fantastisch. Hier draait het leven echt om!”

Informatie over Spieren voor Spieren vindt u op www.spierenvoorspieren.nl. Hier kunt u zich ook inschrijven voor de Spierathlon die 13 juni gehouden wordt.

Delen: