Word abonnee

Helden in het nieuws

Tennis: Goed voorbeeld doet goed volgen

door: Jasper Boks
9 september 2014

Marin Cilic heeft de US Open gewonnen. In de finale was de Kroaat te sterk voor Kei Nishikori. De aandacht ging ook uit naar hun beroemde coaches, Michael Chang en Goran Ivanisevic. Oud-toptennissers die optreden als tenniscoach zijn hot

Novak Djokovic en Boris Becker

Tekst gaat verder onder de foto

De 46-jarig Becker stopte in 1999 met tennis en ging daarna aan de slag als tenniscommentator en –analist. Begin dit jaar vroeg Djokovic de voormalige nummer één en winnaar van zes Grand Slam-titels. Met Becker voegde hij iemand aan zijn begeleidingsstaf toe die wist wat het was om toptennisser te zijn. Met de Duitser aan zijn zijde lukte het hem niet om Roland Garros te winnen, het enige Grand Slam-toernooi dat hij nog nooit won en zijn grote missie. Maar hij won wel Wimbledon, zijn zevende Grand Slam-titel, en heroverde de eerste plaats op de wereldranglijst van Rafael Nadal. Djokovic is ook niet te beroerd om zijn coach voor schut te zetten en Becker te imiteren op de baan.

Roger Federer en Stefan Edberg

Tekst gaat verder onder de foto

Wie kan Federer, volgens velen de beste tennissers aller tijden, nog iets leren? De Zwitser besloot begin dit jaar zijn idool Edberg, in 1996 gestopt, te vragen. Federer won sinds 2010 slechts twee Grand Slam-titels, de Australian Open van 2010 en Wimbledon in 2012. De 48-jarige Zweed, voormalig nummer één en winnaar van zes Grand Slam-toernooien, slaagde er nog niet in om de 33-jarige Federer, de huidige nummer drie van de wereld, aan zijn achttiende Grand Slam-titel te helpen.

Stanislas Wawrinka en Magnus Norman

Tekst gaat verder onder de foto

Norman links

Wawrinka stond lang in de schaduw van zijn landgenoot en maatje Federer. Sinds hij in april 2013 in zee ging met Magnus Norman heeft hij de smaak te pakken. De man met misschien wel de beste backhand op de Tour, won begin dit jaar de Australian Open en klom naar de derde plek op de wereldranglijst. Hij was even de beste speler van Zwitserland, afgaande op de ranglijst. Inmiddels staat hij vierde. De nog maar 38-jarige Norman was een schaker op de baan, bereikte de tweede plaats op de wereldranglijst in 2000, maar moest vier jaar later, op zijn 28ste als stoppen door slepende knie- en heupblessures.

Milos Raonic en Ivan Ljubicic

Tekst gaat verder onder de foto

Ljubicic is iemand die het maximale uit zijn carriere heeft gehaald. Zijn opslag was een wapen, maar verder had hij op het eerste gezicht niet het talent om de absolute top te halen. Door zijn werklust schopte hij het tot de derde plaats op de wereldranglijst. Twee jaar terug stopte hij en de Canadees Raonic, ook in bezit van een snoeiharde service, strikte hem als zijn coach. Sindsdien heeft hij de stijgende lijn te pakken, een Grand Slam-titel heeft hij nog niet in bezit, maar Raonic staat zeven op de ranking.

Kei Nishikori en Michael Chang

Tekst gaat verder onder de foto

De 24-jarige Nishikori werd al tijden gezien als een groot talent, maar de Japanner had moeite met de stap van de junioren naar de profs. Dankzij de in 2003 gestopte Chang, die altijd vocht tot hij er bij neer viel, lukt dat wel. ‘Michael heeft me heel erg geholpen, dankzij hem sta ik hier,’ zei de Japanner na het bereiken van de finale in New York. De 42-jarige Chang, die net als Nishikori van Aziatische origine is, haalde vier keer een Grand Slam-finale, won er daar één van en was ooit nummer twee van de wereld. Maar hij had de Amerikaanse nationaliteit, waardoor de Nishikori in New York de eerste man uit Azië werd die in een Grand Slam-finale stond. Hij steeg door zijn finale plaats op de US Open naar plaats acht op de wereldranglijst.

Andy Murray en Amélie Mauresmo

Tekst gaat verder onder de foto

Aan de hand van coach en oud-toptennisser Ivan Lendl maakte Andy Murray de hooggespannen verwachtingen van de Britse tennisfans eindelijk waar. Hij won in 2012 olympisch goud en de US Open, greep vorig jaar de Wimbledon-titel en was de eerste Britse winnaar in 77 jaar. Begin dit jaar kwam een einde aan de samenwerking met de strenge, veeleisende Lendl. Rond Roland Garros ging Murray, net hersteld van een rugoperatie, in zee met Amélie Mauresmo, in 2007 gestopt. De 35-jarige Française, oud-nummer één en winnares van twee Grand Slam-titels, is de eerste vrouwelijke ex-topper die een mannelijke collega helpt. Vooralsnog is de samenwerking nog niet heel erg succesvol. Murray is gezakt naar plaats tien.

Marin Cilic en Goran Ivanisevic

Tekst gaat verder onder de foto

De 25-jarige Kroaat werd in de jeugd al gezien als iemand die bij de profs hoge ogen ging gooien. Hij haalde in 2010 de negende plek op de ranking, maar daarna stagneerde zijn ontwikkeling. Cilic was subtop. Vorig jaar kreeg hij tot overmaat van ramp een schorsing van drie maanden nadat een verboden middel in zijn lichaam was aangetroffen. Aan de hand van landgenoot en idool Ivanisevic, 42 inmiddels, komt het er nu eindelijk helemaal uit. Cilic, begonnen aan de US Open als nummer zestien van de wereld en zal na de US Open-titel de top tien in stomen. En hij heeft zijn coach al geëvenaard, Ivanisevic won ooit één Grand Slam-titel. Crazy Goran, ooit nummer twee van de wereld, won Wimbledon in 2001 en stopte tien jaar terug met tennis.

Delen: