Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: PSV grijpt de landstitel

door: Marlies van Cleeff
20 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag: PSV wordt kampioen van de Eredivisie.

18 april 2015, Eindhoven.
PSV maakt op zaterdagavond het karwei af tegen sc Heerenveen. Bij rust staat de ploeg al op een 3-1 voorsprong dankzij twee doelpunten van Luuk de Jong en één van Memphis Depay. Twee minuten voor tijd tikt Luciano Narsingh het laatste doelpunt van de avond binnen. Het feest is compleet: PSV wint met 4-1 in eigen huis. 'Kampioenen!', schreeuwen de uitzinnige supporters in het Philips Stadion. Na zeven jaar zijn de Eindhovenaren weer de beste van Nederland. Wij bezochten middenvelder Jorrit Hendrix op De Herdgang en blikten met hem terug.

“Na de winterstop wonnen we alles. We hadden bepaalde taken met elkaar, gingen echt voor elkaar door het vuur. Dat goede gevoel bleef maar hangen. Dat neem je dan telkens weer mee naar de volgende wedstrijden.

'De Champions League is het mooiste dat er is, maar de landstitel was het belangrijkst'

Het gevoel daarna, dat je de beste bent…geweldig. Met zijn allen op de kar en daarna op het bordes op het Stadhuisplein. Met die duizenden mensen deel je dezelfde vreugde; voor ons, de club, de stad. Je kijkt op dat moment alleen maar om je heen en geniet. Als je een weekje later de video’s terugkijkt, daalt het pas. We hebben een dvd met compilatievideo's. Ik kijk er nu niet meer naar, heb 'm twee keer gezien.”

“Het kampioenschap was het hoogtepunt van het jaar, samen met de Champions League. De Champions League is het mooiste dat er is, maar de landstitel was het belangrijkst.”

Tekst gaat verder onder de foto

PSV werd landskampioen met maar liefst zeventien punten voorsprong op Ajax, de nummer twee. Jonge talenten ontwikkelden zich. Zo groeide de twintigjarige Hendrix uit de eigen opleiding uit tot basiskracht. Maar onvermijdelijk moest er ook afscheid worden genomen van spraakmakende spelers als Memphis Depay en Georginio Wijnaldum.

'In de media wordt geroepen dat het een mentaal probleem is. Maar dat geloof ik niet'

Dit seizoen speelt de ploeg vooralsnog wisselend. PSV gaat als tweede van Nederland de winterstop in, met een achterstand van drie punten op Ajax. Wel weten de Eindhovenaren knap te overwinteren in de Champions League door te winnen van Manchester United, VfL Wolfsburg en CSKA Moskou. Maar nog geen week na de overwinning op CSKA Moskou speelt hetzelfde PSV gelijk tegen Roda JC Kerkrade. Hoe verklaart Hendrix dit?

“In principe is er dit jaar weinig veranderd, er zijn een paar spelers weggegaan en een paar bijgekomen. Alleen de resultaten zijn wat minder. De enige tegenstander die we hebben zijn we zelf. De ene helft spelen we super en de tweede helft valt het weer weg. In de media wordt geroepen dat het een mentaal probleem is. Maar dat geloof ik niet.”

Delen: