Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Klaveren: ‘Valkuil is dat ik soms teveel wil’

door: Kelly van Tilborg
16 april 2015

De negentienjarige turnster Noël van Klaveren heeft zich gisteren op het EK turnen in Montpellier gekwalificeerd voor de toestelfinale op sprong van aankomende zaterdag. Na een moeilijk jaar is het EK in Montpellier weer haar eerste grote toernooi waar ze aan meedoet. Helden Online sprak met van Klaveren over turnen en haar moeilijke jaar.

“Het gaat nu weer goed met me hoor,” begint de vrolijke van Klaveren. De turnster heeft een moeilijke tijd achter de rug. Op het EK van 2013 in Moskou won ze zilver op sprong en later dat jaar haalde ze ook nog de meerkampfinale op het WK in Antwerpen. Helaas bleek een paar dagen later dat haar vader ernstig ziek was. “Dat was heel moeilijk. Op die momenten had ik weinig tot geen motivatie voor het turnen, ik wilde er voor mijn gezin zijn.”

‘Maar ach, zulke dingen kunnen gebeuren

Gelukkig gaat het nu weer beter met de negentienjarige turnster en haar vader. “Op het moment dat ik zag dat het weer beter ging met mijn vader, kwam mijn motivatie ook weer terug. Dat motiveert je echt!”

Het EK in Montpellier is dus weer haar eerste grote titeltoernooi. Gisteren kwam zij in actie op alle toestellen. “Ik heb een heel goede voorbereiding gehad, dat ging echt super. Gisteren kwam ik eerst op de vloer in actie. Dat ging niet heel goed en ik viel twee keer. Bij de eerste serie kwam ik net iets tekort, waardoor ik met mijn knie op de grond kwam. Dan krijg je gelijk een heel punt aftrek. Bij de tweede serie zat ik juist heel hoog, maar had ik zoveel vaart dat ik doorschoot. Soms is dat ook mijn valkuil. Dan ga ik zo snel en dan wil ik teveel doen. Maar ach, zulke dingen kunnen gebeuren.”

‘Al met al ben ik zeker tevreden over gisteren’

Na vloer kwam van Klaveren in actie op sprong. “Die ging goed en ik liet twee mooie sprongen zien. Op dat toestel heb ik mezelf ook gekwalificeerd voor de toestelfinale van zaterdag, dat is mooi,” zegt de turnster. Na sprong kwam zij nog in actie op brug en balk. Ook op brug ging van Klaveren onderuit, maar behaalde zij naar eigen zeggen toch nog een goede score. “Al met al ben ik zeker tevreden over gisteren,” aldus van Klaveren.

Over het algemeen hebben de Nederlandse turnsters het goed gedaan en zichzelf op de kaart gezet. Aan de kwalificaties hielden ze maar liefst vijf finaleplaatsen over. Van Klaveren plaatste zich dus voor de toestelfinale op sprong, Sanne Wevers kwalificeerde zich voor de toestelfinale op brug en balk en de twee debutanten Eythora Thorsdottir en Dyonnailys Supriana hebben zich geplaatst voor de meerkampfinale. 

'Ik heb veel zin in zaterdag'

Omdat ze pas zaterdag weer in actie komt, heeft ze nu twee dagen ‘vrij’. “Vandaag moeten Epke (Zonderland) en Boudewijn (de Vries) turnen, die hebben vandaag hun kwalificatieronde. Daar gaan we naar kijken met iedereen. Straks gaan we ook nog met z’n allen eten en hebben we nog een korte trainingssessie. Morgen hebben we ook nog één training en dan moet het zaterdag gebeuren. Ik heb er veel zin in en we zullen zien waar ik eindig!” 

Delen: