Word abonnee

Oranjeleeuwinnen

De eerste keer van Vivianne Miedema

door: Barbara Barend
14 juni 2015

Vivianne Miedema zal, net als tegen Nieuw-Zeeland, tegen China gewoon in de basisopstelling beginnen. Dat zei trainer Roger Reijners gisteren. Wanneer was de eerste keer dat de 18-jarige aanvalster van de OranjeLeeuwinnen haar eerste wedstrijd speelde? Wij vroegen de speelsters haar naar de eerste keer: van verliefd zijn tot de eerste keer op televisie. 

De eerste keer dat je op het voetbalveld kwam..
“Toen ik nog een klein meisje was ging ik altijd al met mijn vader mee. Mijn moeder voetbalde niet. Ik was vijf jaar toen ik begon met voetballen, dat was bij HZVV in de F10. Samen met Jordy Westrop was ik de beste van ons team, dat was echt mijn maatje.”

De eerste keer dat je werd opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal..
“Dat was bij het Nederlands elftal onder de 15. We speelden tegen Engeland en de einstand werd 3-3. Ik maakte de 2-1. Mijn debuut bij het ‘grote’ Oranje maakte ik tegen Albanië. Ik was net zeventien jaar en ik kwam vijf minuten voor tijd in het veld. Ha, ik heb geen bal geraakt, was zo nerveus en het ging niet goed. Ik moest echt wennen.”  

'Mijn allereerste doelpunt ooit maakte ik in de F10'

De eerste keer dat je scoorde..
“Mijn allereerste doelpunt ooit maakte ik in de F10. Mijn eerste doelpunt voor het Nederlands elftal maakte ik in een uitwedstrijd tegen Portugal. Ik kwam er een kwartier voor tijd in en alle ballen die ik raakte gingen erin. Ik scoorde drie keer in een kwartier. Bij Heerenveen draaide ik in die tijd al goed en ik had dus al veel vertrouwen. In Oranje was er nog meer aanvoer dan bij Heerenveen, dus dat liep allemaal erg lekker.”

De eerste keer dat je dronken was..
“Ik ben nog nooit echt dronken geweest.”

De eerste keer dat je verliefd was..
“Dat was toen ik dertien was en ik kreeg toen ook verkering met Vincent. Ik heb anderhalf jaar iets met hem gehad. Ik heb nu ook verkering, al bijna een half jaar. We zien elkaar veel en hij is heel trots op me. Hij is trainer bij PEC Zwolle en in de jeugd zat hij bij SC Heerenveen. Ik ken hem via PEC Zwolle, mijn broertje voetbalt daar.”

'Ik vind het niet zo erg om te doen, zolang het maar wel over voetbal gaat'

De eerste keer dat je heel verdrietig was..
“Ha, dat was toen mijn vis of hamster was overleden.”

Het eerste diploma die je behaalde..
“Mijn zwemdiploma.”

De eerste fotoshoot die je deed..
“Dat was vorig jaar via Heerenveen, voor onze sponsor. Ik vind het niet zo erg om te doen, zolang het maar wel over voetbal gaat. Soms gaan ze ook over m'n privéleven vragen en stoppen ze me in kleren waar ik me niet in thuis voel.”

Delen: