Word abonnee

Oranjeleeuwinnen

Pauw: ‘Eenkindpolitiek oorzaak terugval Chinese voetbal’

door: Barbara Barend
11 juni 2015

De OranjeLeeuwinnen treden vannacht aan tegen de voormalige grootmacht in het vrouwenvoetbal: China. Bij winst is Nederland zeker van de volgende ronde. Oud-bondscoach Vera Pauw verwacht niets minder dan een zege. “Door de eenkindpolitiek van China is het niveau van hun ploeg volledig ingestort.”

“Voor Nederland is de groep met Nieuw-Zeeland en China een hele gunstige loting geweest,” legt Pauw uit. “Nieuw-Zeeland hebben we inmiddels gezien: groot en sterk, maar zonder speelsters die het verschil kunnen maken.”

En ook China is een tegenstander waarvoor de OranjeLeeuwinnen niet wakker hoeven te liggen, stelt de huidige bondscoach van Zuid-Afrika. “Tegenwoordig is China weer een voetballand in ontwikkeling. Ooit hadden ze met de vrouwen een fantastisch team, gebouwd rondom het boegbeeld Sun Wen. Maar de structuur van het vrouwenvoetbal in China is de afgelopen jaren volledig ineen gestort.”

De structuur van het vrouwenvoetbal in China is de afgelopen jaren volledig ineen gestort.

In de jaren negentig was China, dat het WK zelf twee keer organiseerde, één van de dominante landen in de sport. In 1999 verloor het de finale van het WK van de Verenigde Staten. Drie jaar eerder won de ploeg ook al zilver op de Olympische Spelen. 

“Er zijn nog maar een paar honderd speelsters die op competitieniveau spelen. Voorheen waren dit honderdduizenden. Dit komt vooral door de eenkindpolitiek in China. De ouders die de meisjes 'hebben gehouden' willen dat zij gaan studeren en dokter of advocaat worden. Maar weinigen krijgen de ruimte om te mogen voetballen.”

'Maar weinigen krijgen de ruimte om te mogen voetballen.'

“De kans op het aandienen van grote talenten is dus veel kleiner geworden dan vroeger, omdat de vijver om in te vissen minimaal is. Daarnaast heeft er een flinke verschuiving plaatsgevonden in de selectie. Niet één speelster die vier jaar geleden betrokken was bij de mislukte kwalificatiecampagne van China, zit nu nog bij de selectie. China speelt daardoor als een veredeld jeugdteam. Het zou me verbazen als Nederland er niet van zou winnen.”

“Uiteindelijk denk ik dat er met Canada gestreden wordt om de eerste plek in de poule. Nederland heeft vier speelsters die uit het niets kunnen scoren. Canada heeft de ervaring op topniveau. Dat wordt echt een interessant duel!”

Delen: