Word abonnee

Uit helden

De gele trui van Rini Wagtmans

door: Kelly van Tilborg
14 juli 2015

Zeventien Nederlanders droegen in de Tour de France ooit het tricot waar elke wielrenner van droomt: de gele trui. Van hen zijn er nog dertien in leven en poseerden er twaalf voor onze camera. Vandaag: Rini Wagtmans. 

26 DECEMBER 1946, 1 DAG IN HET GEEL

“In 1971 heb ik de gele trui één dag gedragen. Het was in de tweede etappe die in drie delen was geknipt. Ik haalde één punt meer dan kopman Eddy Merckx en kreeg de gele trui aangeboden. Dat was een wereldwonder, een verrassing en een jongensdroom ineen die uitkwam voor mij.

Ik vergelijk het altijd met een Oscar voor de beste film. Je bent acteur, krijgt een filmrol en dan win je een Oscar. Dat is het hoogste wat je kunt bereiken in de filmwereld. De gele trui is dat in het wielrennen, iets hogers en mooiers is
er niet. Jan Janssen en Joop Zoetemelk hebben de gele trui écht gewonnen, dat is cum laude. Maar als je de gele trui alleen al hebt gedragen, dan voel je dat je écht wielrenner bent geweest. Fantastisch.

Mijn gele trui hangt in het kantoor van de sportzaak. De gang hebben we omgetoverd tot een klein museum met foto’s, krantenberichten en fietsen van de hele familie Wagtmans. Ook mijn gele trui heeft daar dus een mooi plaatsje
gekregen. Ik ben niet overdreven trots op mijn gele trui, maar ik ben er zeker wel blij mee. Ik hoor toch bij een select groepje Nederlanders.”

Delen: