Word abonnee

Uit helden

Younes: ‘Word zo verdrietig van de foto’s uit Aleppo’

door: Marlies van Cleeff
7 maart 2017

Amin Younes groeide op in Duitsland, woont sinds anderhalf jaar in Amsterdam en vliegt ieder jaar een paar keer naar zijn roots in Libanon. Daar zette de 23-jarige aanvaller van Ajax een kleine voetbalacademie op voor de jeugd. We spreken hem over zijn jeugd in Duitsland, leven in Nederland en activiteiten in Libanon.

“De kinderen in Libanon leven in armoede en rennen rond op kapotte schoenen, maar lachen en spelen vrolijk op straat. De oorlog is ook nog eens vlakbij, in buurland Syrië, maar ook in Tripoli, de Libanese stad vlakbij de Syrische grens waar mijn familie vandaan komt, is er vaak dreiging,” zegt Amin Younes. “Als ik dan weer terug ben in Nederland, denk ik altijd: er is voor mij geen enkele reden om níet gelukkig te zijn. Kijk wat ik vroeger allemaal had, vergeleken met de jeugd in Libanon.”

'Het maakt niet uit of je soenniet of sjiiet bent, respecteer elkaar'

Vluchtelingen
In Libanon is inmiddels een op de vier inwoners een Syrische vluchteling. “De bevolking lijdt onder keuzes en daden van de Syrische president Assad. Mensen slaan op de vlucht, maar de situatie voor vluchtelingen in Libanon is ook vreselijk. Ze worden getolereerd, maar de regering wil ook dat ze snel weggaan. Ze krijgen geen verblijfsvergunning. Ik word zo verdrietig van de foto’s uit Aleppo die ik onder ogen krijg.” De politieke situatie in Libanon is ook al decennia onstabiel. Burgeroorlogen, oorlogen met Israël, de militante beweging Hezbollah die een guerrillastrijd voerde met de Israëliërs. Na meer dan twee jaar getouwtrek heeft het land eindelijk een president: voormalig legerchef Michel Aoun. “Echt stil is het er nooit, er lopen altijd militairen op straat in Tripoli. Dat is niet voor niets. Soms ben ik na een tijd weer in Tripoli en hoor ik dat er weer bekenden zijn doodgeschoten… Er zijn altijd spanningen tussen de verschillende islamitische stromingen, de soennieten, sjiieten en alevieten. Zij zullen altijd met elkaar blijven vechten. In Tripoli zijn de meeste mensen soennieten, ik ook. Maar er woont ook een groep sjiieten. Ik maak geen onderscheid. Van beide kanten zijn er in mijn ogen slechte mensen die met elkaar vechten. Dat probeer ik de kinderen ook bij te brengen: het maakt niet uit of je soenniet of sjiiet bent, respecteer elkaar.”

Het complete verhaal met Amin Younes is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: