Word abonnee

Hockey

De stormen getrotseerd

Marcel Krijger

Hockey

De stormen getrotseerd

door: Marlies van Cleeff
27 mei 2021
2 tot 7 minuten lezen

Eva de Goede (32) maakt al vijftien jaar deel uit van het Nederlands hockeyteam. Ze werd onder meer twee keer olympisch kampioen, twee keer wereldkampioen en is twee keer uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Maar er waren ook dieptepunten. Een gesprek in aanloop naar haar vierde Spelen over Neymar, tranen in Rio, de Swimsuit Issue en een burn-out. “Ik ben een stille leider.”

De Golden Girls
“Als zeventienjarig broekie werd ik door bondscoach Marc Lammers bij het Nederlands elftal gehaald. Sterke karak­ters als Fatima Moreira de Melo, Janneke Schopman, Eefke Mulder, Minke Smabers en Minke Booij speelden erin. Ik was een onzeker, verlegen en bescheiden meisje en kon niet geloven dat zij ineens mijn teamgenoten waren. Ze waren zoveel beter dan ik. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik niet welkom was of niet goed genoeg. Ik was enorm leergierig. Een harde aanpak hoorde er een beetje bij. Fatima was het hockeygezicht van Nederland en niet op haar mondje gevallen. Mijn vader zette me vroeger bij de training van het Nederlands elftal af en bleef een keer kijken. Faat riep: ‘O, is dat jouw vader die lekker komt kijken?’ Ik zakte door de grond en dacht: ga alsjeblieft weg, pap. Fatima was van de goedbedoelde peste­rijtjes. Maar ik keek ook op tegen jongere speelsters als Ellen Hoog en Naomi van As. Ik vond het powervrouwen.
Samen met Lidewij Welten was ik de jongste die werd mee­ genomen naar de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Ik was toen negentien, Lidewij achttien. We waren de twee kuikens van de groep. Het was een grote droom waarin ik leefde en ik ben veel vergeten van die Spelen. Ik weet wel dat ik onbevangen speelde, ik voelde geen druk en keek mijn ogen uit. Ik speelde op de plekken waar Marc Lammers me nodig had, begon soms een wedstrijd als aanvaller en eindigde als verdediger.
Ik weet nu dat het heel bijzonder is dat ik op zo’n jonge leeftijd al met olympisch goud in handen stond. De andere speelsters lieten dat ook wel blijken, vier jaar daarvoor hadden ze de olympische finale in Athene nog verloren.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: