Word abonnee

Voetbal

Denzel Dumfries: ‘Stoomlocomotief van Oranje’

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Denzel Dumfries: ‘Stoomlocomotief van Oranje’

door: Barbara & Frits Barend
8 november 2022
5 tot 10 minuten lezen

Hij kwam via de achterdeur het betaald voetbal binnen. Denzel Dumfries werkte zich op tot een gewaardeerde international en verdiende na het afgelopen EK, waarop hij de smaakmaker was van Oranje, een transfer naar Internazionale. De wingback is misschien wel de beste ter wereld op zijn positie. Wie op het WK tegenover hem komt te staan, heeft een vervelende dag.We leggen hem stellingen voor.

Denzel Dumfries is back, middenvelder en vleugelaanvaller ineen. Hij neemt de hele rechterkant voor zijn rekening, lijkt onvermoeibaar. Zijn positie is een belangrijke in het heden­ daagse voetbal en zeker in het systeem dat Louis van Gaal op het WK wil spelen. Met de term wingback doe je hem eigen­ lijk tekort. Denzel is eerder een ‘rechtsbackmiddenbuiten’, of gewoon een verdediger met vleugels.

De stoomlocomotief van Oranje brak pas eind 2015 door. Hij speelde tot z’n achttiende bij amateurclubs onder de rook van Rotterdam en kreeg in 2014 het laatste plekje in de selectie van Sparta. Bij de club, die toen in de eerste divisie speelde, kreeg hij op zijn negentiende de kans om te laten zien wat hij kon. Daarna ging het snel. Via sc Heerenveen kwam hij in 2018 bij PSV, waar coach Mark van Bommel hem een jaar later de aanvoerdersband gaf.

Na het EK van 2021, waarop Denzel de smaakmaker van het Nederlands elftal was, vertrok hij voor 15 miljoen euro naar Inter Milaan. Ook daar weten tegenstanders inmiddels dat ze een rotdag hebben als ze het tegen de snelle, sterke, goed verdedigende en makkelijke scorende Denzel, in het bezit van de longen van een paard, op moeten nemen.

Ook op het WK in Qatar zullen de ogen ook op Denzel gericht zijn. In het systeem van bondscoach Louis van Gaal, met drie centrale verdedigers en twee wingbacks, kan hij zich weer naar hartenlust uitleven.

Van mij mag het Nederlands elftal altijd met vijf verdedigers spelen

“Daar ben ik het niet mee eens, ik vind dat heel erg afhankelijk van de beschikbare spelers en ook wel van de tegenstander. Voor mij is het een ideaal systeem, omdat we het met Inter spelen, maar ik voel me ook thuis in een systeem met vier verdedigers en een echte rechtsbuiten voor me.

We hebben met het Nederlands elftal heel vaak en met succes met vier verde­ digers gespeeld, hebben ons met dat systeem geplaatst voor de finale van de Nations League en het WK. Mij maakt het systeem niet uit. Ik ben bij Sparta begonnen als centrumver­ dediger, maar ben als rechtsback doorgebroken en voor die positie aangetrokken door Heerenveen.”

Je maakte na het EK een mooie transfer naar Internazionale. Jouw zaakwaarnemer was Mino Raiola. Hoe hard kwam het aan dat hij op 30 april dit jaar overleed?

“Heel hard. Ik heb ongeveer drie jaar met Mino gewerkt. Hij nodigde me geregeld uit om naar Monaco te komen en dan zaten we uren te praten. Zijn intelligentie en werkethiek spraken me heel erg aan. Hij stond 24/7 voor me klaar, ik kon hem altijd bellen.

Het was op het laatst bij PSV, na het ontslag van Mark van Bommel, best lastig. Gedurende de coronapandemie kwa­ men clubs in Nederland voor een financiële uitdaging te staan zo ook PSV. Er werd gevraagd of we als spelersgroep mee wilden denken. Als aanvoerder kwam ik voor een nieuwe uitdaging te staan.

Ik wilde daar Mino niet mee lastigvallen, omdat het iets van de club met alle spelers betrof. Maar hij was ontstemd dat ik hem toch niet had gebeld. Heel bijzonder hoe hij zoveel spelers op hoog niveau, tot tevreden­ heid van de spelers, heeft begeleid. Zijn werk is overgenomen door Rafaela Pimenta en de voormalige back van Ajax, de Braziliaan Maxwell.”

HELDEN MAGAZINE EDITIE 64 

Het verhaal van Denzel Dumfries komt voort uit Helden Magazine nummer 64. In het dubbeldik eindejaarsnummer wordt er teruggeblikt naar het sportjaar 2022. Naast een uitgebreid interview met Irene Schouten komen nog tal van sporters en coaches voorbij die 2022 kleur gaven. Shorttrackkampioen Suzanne Schulting en haar coach Jeroen Otter gaan in gesprek. 

Ook schaatshelden Thomas Krol en Kjeld Nuis komen voorbij. Merijn Zeeman vertelt over het succes van wielerploeg Jumbo-Visma en wat maakt Annemiek van Vleuten, die dit jaar alles won wat er te winnen viel, zo goed? Verder zijn er inspirerende sportverhalen te lezen in de vorm van een rapportage of interview van Giovanni van Bronckhorst, John van ’t Schip en Hennie Stamsnijder. 

WK voetbal Special 

Daarnaast staat Helden Magazine editie 64 in het teken van het WK voetbal. In de ruim zeventig pagina’s tellende WK Special vertellen kenners als Ronald Koeman en Ruud Gullit wat Virgil van Dijk zo’n bijzondere voetballer maakt. Verder exclusieve interviews met Matthijs de Ligt, Cody Gakpo en balkunstenaar Soufiane Touzani. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 64! 

Wil je geen geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: