Word abonnee

Wielrennen

Fabio Jakobsen: ‘Denk nou niet dat ik een verwend mannetje ben’

Klaas-Jan van der Weij & Iris Planting

Wielrennen

Fabio Jakobsen: ‘Denk nou niet dat ik een verwend mannetje ben’

door: Jasper Boks
19 juni 2024
5 tot 10 minuten lezen

Fabio Jakobsen

Zijn doel is om weer de beste sprinter van het peloton te worden. Daarom maakte hij de overstap naar Team dsm-firmenich PostNL. Met een jonge ploeg probeert Fabio Jakobsen (27) een nieuwe sprinttrein op te zetten. Voor Helden Magazine nummer 72 leggen we hem in aanloop naar de Tour de France vijf namen voor.

Tekst gaat verder onder de foto

Fabio Jakobsen

Iwan Spekenbrink

“De samenwerking met Iwan gaat heel goed,” zegt Fabio Jakobsen over de manager die al vele jaren de motor is achter de ploeg die nu door het leven gaat als dsm-firmenich PostNL. In het verleden won de ploeg massasprints met John Degenkolb en Marcel Kittel, maar ook de Giro van 2017 met de persoon van Tom Dumoulin, die tevens tweede plaatsen veroverde in de Giro en de Tour van 2018.

“Ik ben jarenlang gewend geweest dat de baas van de ploeg wat te veel op de voorgrond trad,” stelt Fabio lachend, doelend op Patrick Levefere, de manager bij zijn vorige ploeg Soudal Quick-Step. “Iwan opereert meer op de achtergrond, maar is volledig op de hoogte van alles wat er binnen de ploeg speelt. En als hij wat zegt, dan zijn het rake woorden.”

Fabio kende Spekenbrink nog niet toen de ploeg halverwege vorig jaar contact met hem zocht. “Iwan was natuurlijk bij het eerste gesprek dat ik met de ploeg had. Ploegleider Rudi Kemna was daar ook bij. En bij latere ontmoetingen was ook sportief directeur Roy Curvers aanwezig.”

Er waren meer ploegen geïnteresseerd in Fabio. De belangrijkste reden om voor Team dsm-firmenich PostNL te kiezen was dat bij de ploeg sprinten op één staat en dat het in de grote rondes niet ten koste gaat van een klassementsrenner waar vol op in wordt gezet. “Het was op aanraden van mijn managers, maar ook op advies van Niki Terpstra om voor deze ploeg te kiezen. ‘Kies altijd voor het sportieve. Daar haal je het meeste plezier uit en als jij je goed voelt en je doelen kunt behalen, dan is het uiteindelijk ook financieel de beste keuze,’ zeiden ze tegen mij.

Ik ben niet gaan fietsen voor het geld, maar om het maximale uit mijn mogelijkheden te halen. De geïnteresseerde ploegen en mijn sportieve ambities heb ik naast elkaar gelegd en zo kwam ik eigenlijk al snel bij dsm-firmenich PostNL uit. Ik had het gevoel dat ik met een Nederlandse ploeg ook voor veiligheid koos. Ik spreek de taal. Als ik met een probleem zit, kan ik Roy of Rudi bellen en als het echt nodig is Iwan. Ik kan heel goed en makkelijk duidelijk maken wat ik wil en hoe ik me voel. Ik word begrepen.”

De ploeg heeft sprinten in het dna. Afgelopen jaren werd er gebouwd aan een nieuwe sprinttrein. Wat nog ontbrak, zo stelde Spekenbrink vorig jaar, was een echte afmaker. “En naar een topsprinter die ook openstond voor het project waar zij als team aan begonnen waren. Ze wilden een sprinter die niet bang was zijn mening te geven.”

Helden Magazine nummer 72

Het eerste gedeelte van het interview met Fabio Jakobsen komt voort uit Helden Magazine nummer 72. Het extra dikke zomernummer van Helden staat volledig in het teken van drie grote sportevenementen: het EK voetbal in Duitsland, de Tour de France en de Olympische Spelen in Parijs. Op de cover van de 204 pagina’s tellende editie schitteren drie rolmodellen van wereldklasse uit de Nederlandse atletiek: Femke Bol, Sifan Hassan en Lieke Klaver. Wat is het geheim van hun succes? Experts zoals Ellen van Langen, Caroline Feith, Bart Bennema en Gregory Sedoc delen hun inzichten.

EK voetbal
De sportzomer van 2024 wordt afgetrapt met het EK voetbal, dat op 14 juni begint. In deze Helden een verhaal over Ronald Koeman. Onder andere Frank Rijkaard, Ruud Gullit, broer Erwin Koeman, Guus Hiddink, Jordi Cruijff en Rafael van der Vaart delen hun mening over de bondscoach van het Nederlands elftal. Verder ging Helden naar Milaan voor een interview met revelatie Tijjani Reijnders en zijn vrouw. Daley Blind 106-voudig international – bespreekt zijn indrukwekkende carrière aan de hand van foto’s. Brian Brobbey over de bondscoach, Marco van Basten, zijn toekomst, zijn roots en racisme. Arie Haan gaat vijftig jaar terug in de tijd, naar het WK voetbal in West-Duitsland dat eindigde met een nationaal trauma. Jan Wouters blikt terug op het gewonnen EK van 1988, ook in Duitsland. Het is nog altijd de enige hoofdprijs van Oranje.

Tour de France 
Na het EK volgt de Tour de France, van 29 juni tot en met 21 juli. In deze Helden lees je een portret van Mathieu van der Poel, die ook de olympische wegwedstrijd in Parijs rijdt. Jeroen Blijlevens en Steven de Jongh, ploegleiders bij Lidl-Trek, vertellen hun verhaal, en we vragen ons af: kan Sepp Kuss na de Vuelta ook de Tour winnen?

Olympische Spelen
De Olympische Spelen vinden plaats van 26 juli tot en met 11 augustus. Chef de mission Pieter van den Hoogenband kijkt terug op zijn gouden race twintig jaar geleden. Turnster Sanne Wevers bereidt zich voor op haar laatste kunstje, baanwielrenner Harrie Lavreysen spreekt over hoge verwachtingen, en BMX’er Niek Kimmann over zijn post-olympische dip. Sharon van Rouwendaal gaat voor goud in het openwater, roeizussen Bente en Ilse Paulis geven een dubbelinterview, en Simone van de Kraats hoopt op goud in het waterpolo.

Bovendien gingen we op bezoek bij Tes Schouten, Caspar Corbeau en Arno Kamminga, de drie schoolslagmusketiers. Alle drie zijn ze een medaillekandidaat in Parijs. Voor het eerst sinds 1992 plaatse een Nederlands duo zich op de 500 meter kanosprint voor de Spelen. Hoog tijd om kennis te maken met Selma Konijn en Ruth Vorsselman. Triatlontopper Maya Kingma stelde ernstige misstanden aan de kaak binnen het topsportprogramma van de triatlonbond. Dat werd de triatleet niet door iedereen in dank afgenomen. Joost Luiten is sinds kort vader en worstelde met golfyips. In aanloop naar de KLM Open, die hij twee keer won, doet hij zijn verhaal.

Delen: